Achtergrond

‘Afghaanse vrouwen krijgen het zwaarder te verduren’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Volgens beide ngo’s zijn veel Afghaanse vrouwen bezorgd dat de terugtrekking van de internationale troepen, in combinatie met de inspanningen om een politiek akkoord te sluiten met de taliban, hun toekomst in gevaar brengt.

“Sinds de taliban van de macht werden verdreven tien jaar geleden, gaat het iets beter met de vrouwenrechten in Afghanistan. Maar nu is het tijd om na te gaan wat er nog moet gebeuren”, verklaart Louise Hancock, een van de auteurs van het Oxfam-rapport. 

Afghanistan vrouwenvoetbalteam
Het Afghaanse vrouwenvoetbalteam
speelt tegen dat van ISAF (cc)

 

OnderwijsDe helft van de Afghaanse meisjes kreeg toegang tot onderwijs. Oxfam beschouwt dit als een opmerkelijke verbetering in vergelijking met het bewind van de taliban toen onderwijs voor meisjes volledig verboden was. Op politiek vlak ging bijna 28 procent van de zetels in het nationale parlement naar vrouwen. Afghanistan komt daarmee wereldwijd in de buurt van de koplopers.

 

 

 

Toch ziet het rapport van Oxfam het toenemende geweld in het land als een slecht voorteken voor de vrouwenrechten. Hancock stelt dat ‘vrouwen bijzonder kwetsbaar zijn voor onveiligheid’.

 

 

“Hoe zal het leven er voor ons uitzien binnen tien jaar? Nu al krijgen Afghaanse vrouwen het opnieuw zwaarder te verduren”, vraagt Orzala Ashraf Nemat, een andere auteur van het rapport, zich af.

Eerwraak
De groep vreest dat een wet tegen eerwraak en kinderhuwelijken niet veel voor de vrouwen uit zal halen. Hoewel uit het rapport blijkt dat 87 procent van de vrouwen kampt met ‘fysiek, seksueel of psychologisch geweld, of met een gedwongen huwelijk’ zal de wet maar in 10 van de 34 provincies van kracht zijn.

Het rapport maakt ook gewag van de ‘bereidheid om de vrouwenrechten op te offeren voor politieke doeleinden’ bij de regering van de Afghaanse president Hamid Karzai. In 2009 kreeg Karzai de internationale gemeenschap over zich heen omdat hij de familiewet voor sjiieten had getekend. Daarin stond een omstreden bepaling die volgens mensenrechtenorganisaties neerkomt op gelegaliseerde verkrachting. Onder forse druk heeft Karzai de wet herzien, officieel omdat hij niet op de hoogte was van de bepaling.

Nu meisjesscholen onder vuur liggen en de bewegingsvrijheid van de vrouw nog zwaar aan banden ligt in gebieden waar de taliban de touwtjes in handen hebben, denken activisten dat de regering-Karzai maar al te graag zal toegeven op vrouwenrechten bij onderhandelingen met de opstandelingen.

“Afghaanse vrouwen willen vrede, geen halfslachtig compromis dat ons opnieuw zal veroordelen tot de vier muren van onze huizen”, besluit Nemat.

Foto boven: Vrouw registreert zich voor de verkiezingen in 2004 (cc) Advocay Project. 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons