Afbouw hulp aan Suriname krijgt bijval Tweede Kamer

27-04-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

Woensdag voerde de Kamer een debat met de ministers Bot (Buitenlandse Zaken) en Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) over het Surinamebeleid. Van de 3,5 miljard gulden die Suriname bij de onafhankelijkheid in 1975 van Nederland kreeg, worden de laatste 240 miljoen euro in de komende vijf jaar besteed. Het geld is al bestemd. De Surinaamse regering werkt aan plannen voor gerichte hulp aan de sectoren milieu en goed bestuur.

Verder is Nederland nog met Suriname in gesprek over de zogenoemde pariteitsmiddelen. Hiervoor is 136 miljoen euro beschikbaar. Tegenover elke Nederlandse euro moet Suriname ook iets stellen. Of dat ook een euro wordt, is nog onderwerp van gesprek, stelt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Van Ardenne heeft geopperd dat dat ook emissierechten voor koolstofdioxide zouden kunnen zijn.

Nederland heeft hierbij wel de voorwaarde gesteld dat de pariteitsgelden worden besteed aan versterking van het bedrijfsleven en hervorming van de publieke sector (ministeries, rechtswezen), aldus de woordvoerder. Gesprekken hierover worden pas voortgezet als bekend is wie de regering vormt na de Surinaamse verkiezingen van 25 mei.

Gemenebest

Een nieuwe zakelijke relatie tussen Nederland en Suriname zou moeten uitmonden in een gemenebest-relatie tussen Nederland en haar voormalige overzeese gebieden. Dat schrijft Hans van Baalen, buitenlandwoordvoerder voor de VVD in de Tweede Kamer, woensdag in de Volkskrant. Zoals de Britten hun Commonwealth hebben en de Fransen de Francofonie, zouden Nederland, Suriname, Aruba, de Nederlandse Antillen en Indonesië ook een structureel samenwerkingsverband moeten aangaan.

Volgens Van Baalen houdt een zakelijke relatie met Suriname ook in dat Nederland zich op geen enkele manier moet bemoeien met de Surinaamse verkiezingen van 25 mei. Mocht de Nederlandse angst bewaarheid worden en Desi Bouterse worden gekozen als president, dan moet Nederland de betrekkingen met Suriname verbreken.

Daarin zal Nederland niet alleen staan, schat Van Baalen in. 'De Verenigde Staten, een van de belangrijkste economische partners van Suriname, zullen in dat geval de betrekkingen verbreken.' Tegen Bouterse loopt een internationaal arrestatiebevel omdat hij is veroordeeld als drugscrimineel.

Ook Van Baalen hamert erop dat de Nederlandse inzet in Suriname gericht moet zijn op versterking van de financieel-economische positie van Suriname en de opbouw van de rechtsstaat. Zo stelt hij voor dat Nederland bijdraagt aan een fonds dat Surinaamse ambtenaren van een oudedagsvoorziening verzekert. Volgens Van Baalen bestrijd je onder meer daarmee de corruptie het best.

 

Reacties