Achtergrond

10 innovatieve producten uit Afrika

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vandaag en morgen vindt in Nairobi, Kenia, een grote conferentie plaats waar 40 innovatieve technologiebedrijven uit heel Afrika hun nieuwe producten lanceren: DEMO Africa.

De Afrikaanse ondernemers, geselecteerd uit honderden aanmeldingen, presenteren zich voor een internationaal publiek van investeerders, media en anderen die op zoek zijn naar nieuwe Afrikaanse innovaties. De 40 geselecteerde ondernemers komen uit Kenia, Zuid-Afrika, Egypte, Nigeria, Tanzania, Marokko, Tunesië, Ghana, Uganda, Ethiopië, Kameroen en Zimbabwe. Hieronder een selectie spraakmakende voorbeelden. Bekijk de video’s, en zie voor meer info de bedrijfsprofielen op online platform VC4Africa, dat ondernemers in Afrika verbindt aan investeerders van over de hele wereld.

Laad je mobiel op met je schoen: Mutua Shoe Charger (Kenia)
De 24-jarige Keniaan Anthony Mutua heeft een nieuwe manier uitgevonden om mobiele telefoons op te laden: via je schoenen! Zijn uitvinding bestaat uit elektronische chips die in een schoenzool verwerkt worden. De chips zetten de druk die je zet door op de schoenen te lopen om in elektriciteit. De huidige versie leidt de elekticiteit door een kabeltje van je schoen naar je broekzak en kost rond de 35 euro. Het product wordt momenteel doorontwikkeld voor massaproductie.

[[{“fid”:”22239″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:360,”width”:480,”alt”:”Phone Charging Invention Gives New Meaning to ‘Walk and Talk'”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Afrikaanse smartphone: Dream Mobile (Zuid-Afrika)
Dream Mobile is een Zuid-Afrikaans bedrijf dat goedkope smartphones voor de Afrikaanse markt produceert. De Dream Mobile telefoons zijn specifiek voor Afrikaanse consumenten ontworpen. Zo bieden de telefoons bijvoorbeeld ruimte voor twee simkaarten, maar ook hebben ze specifieke software met een data-compressie-systeem waardoor telefoonkosten lager uitvallen. En ze bieden expliciet toegang aan Afrikaanse apps en andere Afrikaanse content.

[[{“fid”:”22240″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:360,”width”:480,”alt”:”Low Cost Handsets for the African Market: Dream Mobile | Startup Blitz”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Touch-screen stickers: ViViFi (Egypte)
Het Egyptische bedrijf ViViFi heeft een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee niet-geleidende materialen (zoals hout, glas, plastic, etcetera) tot interactieve touch-screens gemaakt kunnen worden. Een transparante sticker die aanraking detecteert wordt op het materiaal geplakt en zorgt dat via aanraking signalen doorgegeven kunnen worden.

[[{“fid”:”22241″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:360,”width”:480,”alt”:”Vivifi – New Invention By Haytham Dessouky with English Subtitels”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Afrikaanse betaal-app: M-Duka (Uganda)
M-Duka is een Oegandees bedrijf dat mobiel betalingsverkeer in Afrika makkelijker wil maken. Via een mobiele app en online platform kunnen consumenten voor producten en diensten betalen, en kunnen producenten online geld ontvangen.

Bekijk de video hier.

Modulaire zonne-energie-lamp: KARIBU Solar Power (Tanzania)
KARIBU Solar Power maakt zonne-energie toegankelijk voor de meer dan 500 miljoen Afrikanen zonder goede toegang tot licht en elektriciteit. De modulaire lamp bestaat uit een zonnepaneel, oplaadbare batterij met telefoonoplader en lamp. Micro-ondernemers worden ingezet om de modulaire lampen te verkopen, waarbij ze het zonnepaneel aanvankelijk zelf houden. De consument betaalt vervolgens voor het opladen, totdat de lamp na een paar weken is afbetaald en ook het zonnepaneel bezit wordt.

Bekijk de video hier.

Online familie-platform Fammissima (Tunesië)
Via online platform Famissima komen families in contact met elkaar, en met relevante producten en diensten. Het bedrijf is opgezet door een vrouwelijke Tunesische ondernemer, Ahlem Bouchahda-ben Tekaya. Leden kunnen ervaringen delen met een community van ouders. Ook kunnen ze hun familieleven organiseren met tools zoals een agenda, to-do lijstjes, een eet-planner, zwangerschapsdagboek en budget manager.

Bekijk de video hier.

OV-app GoMetro (Zuid-Afrika)
GoMetro combineert informatie over verschillende openbaar vervoerdiensten (trein, bus, taxi’s en meer) in een mobiele app. De officiële dienstregelingen (die vaak ontbreken) worden aangevuld met informatie die gebruikers real-time toevoegen. Zowel forenzen als vervoeraanbieders worden door de app in staat gesteld wijzigingen, ervaringen en tips toegankelijk te maken. De app is hyper-lokaal, maar tegelijk ook wereldwijd op te schalen.

Bekijk de video hier.

Vastgoedbeheer-app: RAMP (Nigeria)
RAMP (Resident Association Management Portal) is een innovatieve web app die het beheer van vastgoed met huurders of verenigingen van eigenaren versimpelt, in Nigeria en elders op de wereld. Functies omvatten onder andere management van processen zoals inning van kosten, sms en e-mail alerts, data management, rapportages en nog veel meer.

Bekijk de video hier.

Aanraad-platform Dibsr (Ethiopië)
Dibsr is een online community waar aankopen worden beoordeeld. Wie veel weet van bijvoorbeeld computers, muziek of restaurants kan zijn/haar kennis op het platform delen. Gebruikers van het platform kunnen op producten zoeken en krijgen beoordelingen te zien. Het platform biedt MKB-bedrijven de mogelijkheid hun producten onder de aandacht te brengen.

Bekijk de video hier.

Next Level / Flex-MES
Next Level biedt bedrijven real time data over productieprocessen. Veel productiebedrijven besteden veel tijd en energie aan het bijhouden van werkzaamheden. Next Level automatiseert dit en biedt real-time dashboards, met info die kan varieren van de tijd die werknemers nodig hebben om een taak uit te voeren, tot het aantal verpakte eindproducten. Ook zijn algoritmes ontwikkeld die op basis van de verzamelde date suggesties, waarschuwingen en andere wijzigingen om het productieproces te verbeteren. 

Bekijk de video hier.

De volledige lijst van alle veertig bedrijven die hun producten bij DEMO Africa lanceerden.

Foto: DEMO Africa

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons