Wereld viert Dag van de Aarde

22-04-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

In Nederland is het nou niet bepaald een volksfeest, maar aan de andere kant van de oceaan wordt Earth Day heel wat uitgebreider gevierd. De dag is ontstaan in 1970 in de Verenigde Staten, als een actiedag voor een gezond milieu. Talloze organisaties en individuen grijpen de dag inmiddels aan om anderen bewust te maken van de noodzaak van een leefbare planeet. Amerikaanse schoolkinderen beschilderen papieren winkeltassen met een Earth Day-boodschap, mensen leveren oude apparaten in op feestelijke recycling-evenementen en overal in het land zijn kleine muziekfestivals.

Sinds 1990 wordt Earth Day ook in andere landen gevierd. Het Earth Day Network probeert steeds meer landen te betrekken bij de viering. In de Oekraïne wordt voor het eerst een milieudemonstratie gehouden, in Kiev. Leiders van de nieuwe democratische regering zullen daar spreken voor 250.000 demonstranten, meldt de website van het Earth Day Network. Zelfs het eiland Vatulutu in de Stille Oceaan gaat niet aan de dag voorbij; vrijwilligers maken de stranden schoon.

In Nederland is het vooral Groen Links dat de Dag van de Aarde viert. Alle parlementariërs van die partij dragen een groen lintje en in Utrecht is een debat over de millenniumdoelen die de VN zichzelf hebben gesteld ( onder meer minder armoede, schoon drinkwater en een leefbaar milieu).

De gemeente Eindhoven viert de dag met een biologische lunch. Verder worden her en der in het land bomen geplant en appels uitgedeeld. Volgend jaar weer een kans om de dag grootser te vieren.

 

earthday1
Foto: Earthdaybag.org

Dag van de Aarde 2005

Earth Day Network

Reacties