Wereld reageert verbaasd en verheugd op Poetins toezegging voor Kyoto

24-05-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De Russische Academie van Wetenschappen zegt hoogst verbaasd te zijn dat Poetin op eigen houtje heeft besloten het Kyoto-verdrag te zullen ondertekenen. De politieke discussie over Kyoto is in Rusland amper begonnen en nog lang niet alle visies zijn gehoord. Kort voor Poetins aankondiging adviseerde de Academie tegen de ondertekening. In zijn rapport noemt het instituut het verdrag discriminerend en nadelig voor de Russische economie.

Het Kyoto-verdrag stelt doelen om de uitstoot van CO2 te verminderen. CO2 is verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Het verdrag treedt pas in werking als de ontwikkelde landen die het verdrag hebben geratificeerd samen verantwoordelijk zijn voor minstens 55 procent van de uitstoot.

In Rusland bestaat vanuit economische hoek felle oppositie tegen de ondertekening van Kyoto. De vraag is of Poetin andere ministers kan overtuigen met Kyoto in zee te gaan. Hij deed zijn toezegging volgens bronnen zonder officieel advies.

Rusland zal weinig moeite hebben met de naleving van Kyoto. Omdat de industrie in het land na de val van het communisme in elkaar is gezakt, is ook de uitstoot van veel schadelijke stoffen verminderd. Kyoto streeft naar 5,2 procent minder uitstoot vergeleken met de mate van vervuiling in 1990. Volgens Evolution Markets in New York, dat uitstootquota verhandelt, zullen Canada en Japan mogelijk de ‘extra’ quota van Rusland gaan kopen om hun eigen uitstoot te compenseren.

Klaus Toepfer van de VN milieuorganisatie Unep verwelkomt de toezegging van Poetin, aldus persbureau Reuters. Met Rusland erbij behelzen de Kyoto-ondertekenaars nu meer dan 55 procent van de CO2 uitstoot door ontwikkelde landen. Na meer dan zes jaar vertraging kan het verdrag met Rusland’s handtekening eindelijk van kracht worden.

Scepsis

Jennifer Morgan van het Wereld Natuur Fonds ziet Poetins toezegging ook als een cruciale stap vooruit. 'Maar Poetin moet zo snel mogelijk met een datum komen waarop hij het verdrag ondertekent.' In september trok de Russische president zich op het laatste moment terug van de ratificering, nadat hij in 2002 had beloofd het verdrag snel te zullen ondertekenen.

Volgens Steve Sawyer van Greenpeace is het voor Poetin nu veel lastiger om zich te bedenken. 'Rusland’s economische toekomst hangt nauwer samen met die van Europa dan met die van de VS', aldus Sawyer. Rusland heeft zojuist, op dezelfde top met de EU als waarop Poetin zijn toezegging voor Kyoto deed, deals gesloten met de EU over handelstarieven, gesubsidieerde olieprijzen en rechten van Europese vliegtuigmaatschappijen.

Australië

Australië heeft, net als de VS, afgezien van ondertekening van Kyoto. Milieuminister David Kemp zegt het verdrag ook nu niet te ondertekenen omdat het niet in het belang zou zijn van zijn land. ‘Wat Rusland doet, moet Rusland weten,’ aldus de minister.

Het onafhankelijke Australia Institute, dat onderzoek doet naar beleid, waarschuwt voor internationale sancties als Australië blijft weigeren Kyoto te ondertekenen. Volgens Clive Hamilton van het instituut zullen de ‘Kyoto-landen’ importtarieven gaan hanteren om hun eigen hogere productiekosten te compenseren. Op die manier zullen ze hun markten beschermen tegen goedkopere producten uit landen die hun bedrijven niet verplichten hun uitstoot te verminderen.

color=red>

Reacties