Wereld reageert teleurgesteld en gelaten op herverkiezing Bush

04-11-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld/IPS/ de Volkskrant

De verkiezing van de volgende Amerikaanse president heeft ook voor de rest van de wereld grote gevolgen. Toch kunnen de inwoners van de overige contintenten niet meestemmen. Om de wereld toch een stem te geven had de organisatie Global Vote een schaduwverkiezing georganiseerd voor niet-Amerikaanse burgers. Hierbij kwam John Kerry als onbetwiste winnaar uit de bus.

Ruim 77 procent van de stemmers uit 191 landen gaven hun voorkeur aan de democraat. Verdeeld naar continent kwam Kerry in elk werelddeel als winnaar uit de bus. De teleurstelling bij veel wereldburgers was dan ook groot toen zij hoorden dat Bush er toch met de zege vandoor was gegaan.

Ongeloof

Michelle Tan, een 19-jarige studente uit Singapore verwoordde haar frustratie tegen persbureau IPS zo: ‘Zou de Amerikaanse bevolking werkelijk nog meer oorlogen, banenverlies en begrotingstekorten willen? Het is zo moeilijk te begrijpen. Hoe kunnen 59 miljoen mensen (de Bush-stemmers red.) zo dom zijn.

Ook Bookerprijswinnares Arundathi Roy stak haar teleurstelling niet onder stoelen of banken. ‘Het is niet te begrijpen waarom de oorlog geen belangrijk verkiezingsthema is geweest,’ zei de schrijfster en andersglobaliste, die momenteel in Australië is om de Sydney Peace Prize in ontvangst te nemen. ‘Het idee dat dit geweld goed is, of minstens toch aanvaardbaar en in het belang van het Amerikaanse volk, is een van de grootste dilemma's waarmee de wereld worstelt.’

Moisés Labraña, hoofd van de Chileense Mijnwerkersvakbond, noemde Bush' herverkiezing ‘een vreselijk ongeluk’ voor Latijns Amerika en de rest van de wereld omdat Bush ‘de stabiliteit van de hele planeet in gevaar brengt.’

Japanse premier blij

Hoewel meer mensen in de wereld de mening van de voorgaande sprekers delen, zijn veel regeringsleiders blij dat zij Bush straks weer aan tafel kunnen ontvangen. De Japanse premier Junichoro Koizumi bijvoorbeeld. Hij verklaarde dat hij het vertrouwen en de vriendschap die hij samen met Bush had opgebouwd graag wilde voortzetten in de Japans-Amerikaanse relaties.

De Thaise premier Thaksin Shinawatra zei dat de herverkiezing van Bush een prolongatie van de ‘war on terror’ betekende en een voortzetting van bilaterale en economische relaties met de Verenigde Staten. ‘Nu de Republikeinen hebben gewonnen zullen de besprekingen over vrije wereldhandel doorgaan. Onder de Democraten zou dit proces zijn vertraagd.’

Links Latijns Amerika krabbelt terug

De linkse Latijns-Amerikaanse regeringsleiders die de voorbije regeringsperiode flink wat kritiek hebben geuit op het Amerikaanse beleid, feliciteerden Bush met zijn herverkiezing. Het ziet er naar uit dat ze proberen er het beste van te maken.

In Venezuela had de linkse president Hugo Chavez voor de verkiezingen gezegd dat hij hoopte dat Kerry de ‘extreem-rechtse Republikeinen’ zou verslaan. Nu Bush heeft gewonnen, klinkt een veel gematigder geluid uit Caracas. De Venezolaanse vice-president José Vicente Rangel drukte zijn wens uit om ‘normale’ relaties met de VS te onderhouden. ‘We zien de VS niet als vijand of tegenstrever, maar we zullen onze houding tegenover de oorlog in Irak niet veranderen.’ Caracas en Washington onderhouden belangrijke handelsrelaties: Venezuela exporteert 1,5 miljoen vaten olie per dag naar de VS.

Door discussies over handelsrelaties en de kritiek van de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula de Silva op de Amerikaanse invasie in Irak waren Brazilië en de VS niet echt de beste maatjes. Celso Amorim, de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, liet echter weten dat de ‘goede relaties’ tussen de twee landen zouden blijven voortbestaan, ongeacht de verkiezingsuitslag.

’Geen nieuw beleid voor Afrika’

Politieke deskundigen uit Afrika verwachten niet dat Bush de komende vier jaar de koers ten aanzien van hun continent ingrijpend zal wijzigen. Ook in zijn volgende regeringstermijn zullen de strijd tegen het terrorisme en de Amerikaanse oliebehoeftes het Afrikabeleid van president Bush bepalen.

Global Vote

Reacties