Wereld negeert hongerend zuidelijk Afrika

30-09-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De Verenigde Naties zijn begonnen geld in te zamelen voor de noodlijdende bevolking. 611miljoen dollar is nodig voor de aanschaf van voedsel en de distributie daarvan. Maar het ziet er naar uit dat voor 14 miljoen mensen in zuidelijk Afrika zowel het geld als de nieuwe oogst die volgend voorjaar wordt binnengehaald, te laat gaan komen.

Voor louter de aankoop van voedsel is 507 miljoen dollar nodig. Slechts 40 procent is binnen. Het geld is hard nodig want de voedselcrisis die de landen Lesotho, Malawi, Mozambique, Swaziland, Zambia en Zimbabwe teistert ‘verergert veel sneller dan we verwacht hadden,’ zegt James Morris, de directeur van het Wereldvoedselprogramma van de VN, dat de hulp in de regio coördineert.

Dat de kas voor de bestrijding van de voedselcrisis in zuidelijk Afrika niet volstroomt, vindt Stephen Lewis, een speciale afgezant van VN-secretaris-generaal Kofi Annan, onbegrijpelijk. Blijkbaar bestaat er weinig interesse voor de voedselcrisis.

Die crisis wordt verergerd door de maatschappij-ontwrichtende aids-epidemie. Volgens de VN heerst er ‘een crisis binnen een crisis:’ de aids-epidemie versterkt de hongersnood en omgekeerd.

Honderdduizenden boeren, besmet met HIV en aids, zijn te verzwakt om het land te bewerken. Een scherpe daling van de landbouwproductie is het gevolg. Bovendien zal de zieke en verzwakte plattelandsbevolking sneller sterven aan ondervoeding. Nu eten zij uit pure nood het zaad op dat volgend jaar gezaaid moet worden.

Lewis noemt de situatie een door ‘aids uitgelokte honger’. Donoren zijn in de bestrijding van de honger noch aids geïnteresseerd. Zo is het geld dat nodig is voor projecten van het Mondiale Aidsfonds ook nog niet binnen. Lewis noemt de gang van zaken ‘een morele tekortkoming’.

Reacties