Wereld

Protest
Mashal Khan werd vorige week na valse beschuldiging van godslastering door medestudenten gelyncht. De politie keek toe, terwijl de moordenaars dansten rond zijn levenloze lichaam. Dankzij continue berichtgeving van Pakistaanse bloggers op Facebook zijn de daders gearresteerd, zitten mullahs vast vanwege hun haattoespraken en praat het parlement voor het eerst in jaren over de omstreden wet.
Regen zonder modder - Celal Altuntas
Interview – Altuntas voelt zich genoodzaakt om de problemen rondom het integratieproces te benoemen.
Chad-Tremeau
Actueel – Vandaag brengt UNICEF een rapport uit over de rampzalige gevolgen van het conflict in noord Nigeria met terreurorganisatie Boko Haram.
Column – Hoe gaat het er aan toe in een van de grootste vluchtelingenkampen van Libanon? Vrijwilligers Lara, Florian en Natalia vertellen over hun ervaringen.
Interview – In de film No Place for a Rebel zien we hoe Opono Opondo na zestien jaar bij de LRA-rebellen zijn leven weer probeert op te pakken.
Protest tegen DAPL
Standing Rock
Actueel – ING bank heeft zich teruggetrokken uit de North Dakota Pijpleiding-deal en steunt hiermee de Standing Rock Sioux-stam.
Verslag – Je komt in Nederland aan als vluchteling uit Syrië, krijgt een asielstatus, maar wat dan? Spark organiseerde een lunch voor Syriërs die in zaken gaan.
Hivos WaarSprekenWeAf
Actueel – Onze correspondenten peilen onder andere in Afrika de reacties op de Nederlandse verkiezingsuitslag. Volg de laatste reacties in dit liveblog.
Democratieen op de wereld
Opinie –  Het gaat wereldwijd best wel slecht met de democratie. Steeds minder landen hebben een echt democratisch systeem.
Efes
Blog
Blog – Esra Seval Dede kreeg twee uitnodigingen om te stemmen, ze was van plan op beide niet in te gaan maar bedacht zich. Lees hier haar verhaal.
Jesse Klaver in Afas Live
Verslag – Kiza Magendane ging naar Afas Live om Jesse Klaver te zien, en trof een uitgelaten sfeer met een bevlogen, maar wel heel wit publiek.
Leesclub
Recensie – Fijn al die verkiezingsbeloftes, maar eigenlijk is er niets nieuws onder de zon.
Fotoreportage – Hippe jongeren in Phnom Penh over hun kledingstijl en hun toekomstplannen.
Blog – NOS- en Volkskrant-correspondent Kees Broere verlaat na achttien jaar zijn standplaats Nairobi per 1 maart. Is dat het afscheid van een tijdperk?
Actueel – OneWorld licht drie films uit van het Movies that Matter Festival, dat eind van de maand plaatsvindt.
Het slavenschip Brookes (eind 18e eeuw). Tegenstanders van slavernij gebruikten deze afbeelding in hun campagnes.
Black history
Verslag – Max Havelaar, Out of Africa, Amistad, Kuifje in Afrika, North & South: weg met die eurocentrische beelden.
Interview – In gesprek met Luuk de Waal Malefijt (26) die de stichting Ons Geld oprichtte.
Actueel – Veertien Nederlandse NGO's lanceren een social-mediaspotje waarin ze op ludieke wijze aandacht vragen voor meer geld naar noodhulp.
White privilege
Achtergrond – Een collegereeks en zelfhulpgroepen om meer te leren over het koloniale verleden en white privilege.
Journalist ban
Actueel – Nieuwe inreisbeperkingen voor immigranten en vluchtelingen in de VS maken ook het werk van journalisten in het land moeilijker.
Eric Smaling in Kenia
Interview – Hoe betrek je de Nederlander met de kleine beurs bij onderwerpen die niet direct in zijn belang zijn, zoals ontwikkelingshulp en energietransitie?
Interview – 'Ontmoetingen met Syriërs' is geen boek vol vluchtverhalen, maar een boek met verhalen achter de vluchteling.
Reportage – In het wooncomplex Startblok wonen Nederlandse jongeren en statushouders samen. Ze werken daar hard aan hun toekomst en doen leuke dingen samen.
Verslag – Een drukbezocht en levendig debat met woordvoerders in De Balie eergisteren gaf een kleine indicatie: ontwikkelingshulp leeft weer.
Prinses Laurentien: 'Hoe kunnen kinderen betrokken worden in besluitwording?'/OneWorld
Actueel – Deze functionaris moet er op toezien dat de politiek duurzame beslissingen neemt.
Abonneren op