Weldoenersbonus goedgekeurd

04-03-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De ASN bank, Oikocredit en de Triodos bank hebben opgetogen gereageerd. Zij zijn in Nederland de eerste banken die leningen verstrekken aan ondernemers in ontwikkelingslanden. De drie gaan meteen de status van sociaal-ethisch fonds aanvragen bij de fiscus.

De drie beleggen onder andere in microfinanciering. Dit houdt in dat lokale banken in ontwikkelingslanden kleine leningen verstrekken aan mensen die een bedrijfje willen beginnen of uitbreiden. De leningen lopen uiteen van honderd tot duizend dollar. Deze kleine leningen blijven zonder dergelijke fondsen vaak buiten het bereik van kleine ondernemers.

Opbrengst tot 4 procent

De fondsen van de drie banken investeren in een gezondere samenleving. Met deze sociaal-verantwoorde investeringen kunnen beleggers rekenen op een opbrengst van 2 tot 4 procent rente per jaar.

Bovenop dit bescheiden financiële rendement geeft de fiscus nu dus een bonus van 2,5 procent. Deze bestaat uit een vrijstelling van de 1,2 vermogensrendements-heffing in box 3, tot een maximum van 51.390 euro per jaar. Daarbij komt een extra belastingkorting van 1,3 procent van het vrijgestelde bedrag. De regeling is vergelijkbaar met de succesvolle fiscale groenregeling.

Triodos bank
Oikocredit
Oikocredit

Reacties