Weerverzekering voor boeren alternatief voor noodhulp

11-05-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

IFFCO Tokio, een joint venture  van een boerencoöperatie en een verzekeraar, presenteerde maandag het verzekeringsproduct Barish Bima Yojana. Deze verzekering dekt inkomstenderving als gevolg van slechte oogsten door droogte. De boeren worden zo in hun voortbestaan minder afhankelijk van het weer.

Regenval

De verzekeraar keert uit als de regen langer op zich laat wachten dan volgens de weerstatistieken normaal is. Hoe minder regen er valt, hoe hoger het bedrag. Boeren hoeven niet aan het einde van het seizoen de feitelijke omvang van hun oogst te meten. Het verzekeringsproduct wordt verkocht via boerencoöperaties, lokale banken en maatschappelijke organisaties.

'We hebben uitgebreid onderzoek gedaan in op het platteland en we zijn blij dat alle betrokken partijen zo enthousiast reageren', zei directeur Ajit Nambiar maandag tegen de Indiase krant Business Standard. In negen districten van de deelstaten Karnataka, Gujarat, Maharashtra and Andhra Pradesh, heeft een uitgebreide proef plaatsgehad.

Het succes van de proef heeft ertoe geleid dat de weerverzekering beschikbaar is in 105 districten in zeven deelstaten. Uitbreiding naar het gehele land is op termijn mogelijk.

Ethiopië

Op basis van de ervaringen in India heeft het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN aangekondigd ook Ethiopische boeren in staat te stellen zich te verzekeren tegen extreme droogte. Ethiopië kampt geregeld met hongersnood. Al ontvangt het land wereldwijd de meeste noodhulp, jaarlijks sterven 300.000 kinderen aan de gevolgen van ondervoeding.

Het WFP probeert in Ethiopië een vicieuze cirkel te doorbreken. Als de droogte enkele weken aanhoudt, verkopen de meeste boeren hun landbouwwerktuig en vee. Met dat geld kopen ze vervolgens voedsel. De noodhulp -meestal in de vorm van voedsel- arriveert meestal pas als de boeren hun bestaansmiddelen al van de hand hebben gedaan. Zo blijven zij afhankelijk van hulp.

'Het is daarom van belang dat de mensen middelen krijgen in de eerste zes weken van een periode van droogte, zodat ze hun economisch eigendom nog niet hebben verkocht', aldus Richard Wilcox van het WFP tegen de Britse krant Financial Times.

Het WFP stelt voor dat de vergoeding van de verzekering wordt gebaseerd op een nader te bepalen regenindex. De premies, voor de arme boeren onbetaalbaar, zouden moeten worden betaald door de internationale donoren.

De VN-organisatie, die de technische hulp van de Wereldbank heeft ingeroepen, verwacht de verzekering begin 2006 in Ethiopië te introduceren.

Artikel Financial Times

Reacties