Webdienst moet verspreiding nepmedicijnen in Azië tegengaan

10-05-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Nepmedicijnen komen veel voor in Zuidoost-Azië. Daarbij gaat het zowel om vitaminepillen en pijnstillers als antibiotica en malariamedicijnen. In het gunstigste geval hebben de namaakproducten geen effect. Soms is sprake van verkeerde doses van de werkzame stof, hetgeen bijvoorbeeld ertoe kan leiden dat malariaparasieten resistent worden tegen het malariamedicijn.

In 2001 stelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vast dat een derde van alle verpakkingen van het anti-malariamiddel artesunaat die in Myanmar (Birma), Cambodja, Laos, Thailand en Vietnam over de toonbank gingen, namaakmedicijnen bevatten. In 2004 bleek uit onderzoek van de WHO dat meer dan de helft van de onderzochte geneesmiddelen in de regio niet het juiste product was.

Wereldwijd gaat het volgens de WHO om 10 procent van alle medicijnen. Met de illegale handel zou ruim 27 miljard euro zijn gemoeid.

Snel en gedetailleerd

Zodra ergens bekend is dat een nepmedicijn wordt verhandeld of aan particulieren wordt verkocht, kan die informatie via internetformulieren maar ook via fax naar een centraal punt worden gestuurd. Daar verstuurt het Rapid Alert Systeem (RAS) van de WHO snel en gedetailleerd alle noodzakelijke informatie over het betreffende medicijn naar alle uithoeken in Zuidoost-Azië.

Een probleem is dat de landen waar de illegale handel het hardnekkigst is, nog maar nauwelijks online zijn. Volgens cijfers van het VN-programma voor ontwikkeling (UNDP) telt Myanmar maar 5 internetgebruikers per 10.000 inwoners en Cambodja en Laos respectievelijk 22 en 27. Internetgebruikers in Myanmar en Laos worden bovendien door hun regeringen beperkt in het gebruik van internet.

De WHO-directeur Zuidoost-Azië, Shigeru Omi, erkent de kwetsbare kanten van RAS in dit opzicht, maar wil niet gaan zitten wachten totdat iedereen in Zuidoost-Azië internet gebruikt. 'Zie het als een soort proef. Als het aanslaat voorzie ik een wereldwijd netwerk. Maar uiteraard los je zo'n probleem niet in een dag en een nacht op', citeert de Britse omroep BBC Omi.

Voorradig en beschikbaar

In de strijd tegen gevaarlijke ziekten tegen malaria zijn alle middelen gewenst. Volgens officiële cijfers waren in Myanmar in 2003 716.000 mensen besmet met malaria. Van hen stierven 2476 mensen. In het land verstrekken vele winkels medicijnen zonder daarvoor over een vergunning te beschikken. Van controle op kwaliteit op die verkooppunten is evenmin sprake. Gezondheidsdiensten en apotheken zijn dun gezaaid op het platteland.

In Cambodja is de situatie minder dramatisch, maar eveneens zorgwekkend. In de openbare ziekenhuizen kunnen malarialijders in elk geval aan goede geneesmiddelen komen, zegt Bart Janssens, medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen in het land. 'Zodra betrouwbare geneesmiddelen voorradig en goed beschikbaar zijn, is er een kans om de productie van namaak terug te dringen.'

Reacties