Webcam spekt noodfonds

10-03-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Door geldgebrek of crisismoeheid zijn journalisten lang niet altijd aanwezig op plaatsen waar zich humanitaire rampen voltrekken. De media die hier wel aandacht aan willen besteden, zijn voor hun informatie mede afhankelijk van de websites van hulporganisaties.

Maar die organisaties profiteren nog maar nauwelijks van de niche in de nieuwsvoorziening. De sites van niet-gouvernementele organisaties bieden onvoldoende nuttig en bruikbaar materiaal. Ook zijn de internetpagina’s van die NGO’s meestal niet erg toegankelijk voor zoekmachines als Google. Veel journalisten zoeken via dergelijke programma’s naar relevante organisaties.

De fondsen klagen nogal eens over rampen die worden vergeten, maar zouden hier zelf dus ook iets aan kunnen verbeteren, menen de onderzoekers van Alertnet, het humanitaire fonds van persbureau Reuters. Als de fondsen wat beter hun best op de PR via hun websites zouden doen, levert hen dat via de media meer toegang tot verschillende huiskamers op. En daar wordt dan misschien weer sneller een girootje uitgeschreven.

Alertnet
Journalists and Humanitarian Relief Coverage

Reacties