Waterkrachtcentrales China brengen vooral armoede

21-02-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

China bouwt alleen al langs de Gele rivier, een van de grootste rivieren van het land, dertien waterkrachtcentrales. Over tien jaar moet die bouw voltooid zijn. In 1987 ging bij de Longyang kloof de belangrijkste centrale van de westelijke provincie Qinghai in bedrijf.

'Hoe meer dammen we bouwen, des te vaker moeten we verhuizen en des te armer worden', citeerde professor Zhou Tianyong ontevreden bewoners van Qinghai eind vorige week in een economisch dagblad, zo meldt persbureau Reuters.

Absolute armoede

Volgens Zhou zijn de meeste bewoners er als gevolg van het verlies van land en vee flink op achteruit gegaan. Eenvijfde van de ongeveer een miljoen bewoners, leeft met een jaarlijks inkomen van minder dan 65 euro volgens Zhou in 'absolute armoede'.

De Chinese regering heeft de bouw van de centrales altijd verdedigd met het argument dat het de omwonenden welvaart zou brengen. Milieuorganisaties hebben dat altijd weersproken. Vaak moeten hele dorpen worden verplaatst vanwege het gevaar van overstromingen.

Stroomonderbrekingen

De kritiek van de professor, die toekomstige partijleiders opleidt, komt op een moment dat China extra inspanningen levert om de energiehonger te stillen. Maandag meldde de krant China Daily dat het land volgens een hoge ambtenaar van de commissie voor hervorming en ontwikkeling nog in 2006 een einde maakt aan de energietekorten.

Door de bouw van nieuwe elektriciteitscentrales en het gebruik van nieuwe energiebronnen (waterkracht, kernenergie, hernieuwbare energie) moeten de geregelde stroomonderbrekingen tot het verleden gaan behoren.

Reacties