Water in je kledingkast

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

* De katoenteelt tekent voor ruim 2,5 procent van het wereldwijde watergebruik en behoort daarmee tot de meest waterverslindende gewassen, en staat ruim op kop als het gaat om textielsoorten.

* De teelt van een kilo katoen kost gemiddeld 8000 liter water. De hoeveelheid water die wordt gebruikt, verschilt sterk per gebied. Zo kost de teelt van een kilo katoen volgens het Water Footprint Network in China 'slechts' 4000 liter water, tegenover 22.000 liter in India. 

* Het is belangrijk om onderscheid te maken in de bronnen van het water dat voor de katoenteelt wordt gebruikt. Zo is 72 procent afkomstig uit regenwater ('groen water') en 28 procent wordt ontrokken uit oppervlakte- of grondwater ('blauw water'). Met name dat laatste heeft veel impact op regio's waar waterschaarste heerst. groen, blauw en grijs water* Het verven van een kilo textiel kost gemiddeld 100 liter water. Dhaka in Bangladesh kent 1700 ververijen en wasserijen en is daarmee een van de grootste waterverbruikers ter wereld als het gaat om het verven van kleding. Door dat waterverbruik daalt de grondwaterstand in de Bengaalse hoofdstad met een à twee meter per jaar.

* Voor een donker T-shirt wordt tijdens het verfproces veel meer water gebruikt dan een licht shirt. Daarbij gaat het niet alleen om het verven zelf, maar ook om de washing erna.

* Turquoise en beige zijn voorbeelden van moeilijk te realiseren kleuren. Als die niet voldoen aan de vereisten, moet de stof opnieuw geverfd worden. Dit kost dubbel zoveel water, chemicaliën en energie.

* Gemiddeld komt de watervoetafdruk van een katoenen T-shirt uit op 2700 liter water.

* Voor de productie van een spijkerbroek is gemiddeld 8000 liter water nodig. 7500 liter daarvan komt uit de productie van katoen, de overige 500 liter wordt verbruikt tijdens de afwerking (verven 142, bleken 30, printen 188, finishing 136 liter).

watervoetafdruk van een spijkerbroekDe watervoetafdruk van een spijkerbroek, onderverdeeld in katoenteelt en de afwerking. Afbeelding: NCDO

* Nederlanders hebben gemiddeld 5,1 spijkerbroeken in hun kast liggen, wat neerkomt op meer dan 40.000 liter water. Dat staat gelijk aan bijna 620 douchebeurten.

* Echte jeansfanaten wassen hun spijkerbroek(en) niet. Degenen die de wasmachine toch willen laten draaien besparen 500 liter water door in plaats van 1 keer per week, 1 keer per maand hun jeans te wassen.

* Spijkerbroekgigant Levi's bespaarde de afgelopen jaren een miljard liter water met Water>Less Jeans.  Vanwege de droogte in Californië hebben ook andere Amerikaanse jeansfabrikanten besloten om hun waterverbruik te beperken.

* Ook leer kan een waterverslinder zijn. De watervoetafdruk van een paar leren schoenen is gemiddeld 3000 liter. Sommige leerlooierijen gebruiken per dag wel 400.000 liter water. 

* Er bestaan verschillende initiatieven waarin organisaties en bedrijven ernaar streven om de productie, bewerking en finishing van textiel minder waterintensief te maken, zoals Alliance for Water Stewardshiphet Better Cotton Initiative (voor duurzame katoenteelt), het Bangladesh Water PaCT en Better Mill Initiative (om tijdens de afwerking van textiel water te besparen). 

Gegevens zijn afkomstig uit onderzoeken van NCDO, berekeningen van het Water Footprint Network en andere rapportages.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons