Oh denneboom, wat zijn uw takken waterschoon

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hoewel een kunstboom minstens 15 jaar mee zou moeten gaan, zetten de meeste gezinnen de nepperd al na 5 tot 6 jaar bij het oud vuil. De productie en het verschepen van kunstbomen zorgen voor grote milieuverontreiniging. Als het aan Bill Ulfelder van de natuurbescherming van de staat New York ligt, moeten we kiezen voor een echte boom. Voordat de boom wordt gekapt is deze namelijk al een bron van leven. "Het reinigt grondwater, stabiliseert de bodem en biedt huisvesting aan de vogels en insecten."

Een waterverslinder
Een belangrijke factor in de milieuonvriendelijke kwalificatie is de watervoetafdruk. "Er wordt in de fabriek in bijvoorbeeld China ontzettend veel water gebruikt om de kunstbomen te fabriceren", gaat Ulfelder verder. "En alle halffabrikaten hebben daarvoor ook al duizenden liters water gekost. Om over het water dat nodig was om de olie en metalen uit de grond te winnen nog maar te zwijgen. Zet daar tegenover een echte kerstboom, die je kan recyclen, ook jaren bruikbaar is en vaak groeit in waterrijke gebieden. Dan is die echte boom veel watervriendelijker."

Een positieve ontwikkeling in de Verenigde Staten is volgens Ulfelder het feit dat het aantal kerstboomverkopers dat geen gebruik maakt van pesticiden en kunstmest enorm is gestegen de afgelopen jaren. Ook het aantal lokale verkopers is toegenomen, wat betekent dat er minder brandstof wordt verbruikt voor transport.

Een natuurlijk proces
Ook in eigen land zijn er pleitbezorgers van echte bomen. Machiel van Dooren van Made Blue is een van hen. "Natuurlijk drinken dennenbomen een behoorlijke plas water om te groeien. Maar hierbij gaat het om 'groen' water, water dat al direct uit de natuur komt. En het verdampingsproces zorgt dat dat water ook weer teruggaat naar de natuur." Toch geeft hij toe dat je aan een klein beetje extra water- en energieverbruik niet ontkomt. "Waarschijnlijk krijg je enorme dorst van het verslepen van de boom en dan is er ook nog de stofzuiger om alle naalden op te zuigen."

Mocht je geen tuin hebben om je boom na deze Kerst te stallen, dan kun je altijd nog terecht bij een kerstbomenasiel. Dit is alleen geen garantie voor het nieuwe jaar: van de 163 bomen die vorig jaar naar het asiel in Zwolle werden toegebracht, hebben maar 35 bomen het overleefd. Een andere optie is om volgend jaar een kerstboom te adopteren. Maar dat is voor nu even mosterd na de kerstmaaltijd. Vrolijk kerstfeest!

Lees hier het originele artikel van National Geographic.

Foto: cc

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons