Watervoetafdruk

Lijstje – Het biertje uit de supermarkt heeft behoorlijk wat impact op het milieu. Wij zetten vijf duurzame alternatieven voor het 'gewone' biertje op een rij.
watervoetafdruk
Interview – 'Mister water footprint’ Arjen Hoekstra legt uit hoe ons consumptiegedrag in Nederland zorgt voor wateruitputting in China en Mexico.
wijnboeren oogsten druiven in Argentinië
Proost!
Reportage – In Mendoza, de belangrijkste wijnregio van Argentinië, hebben de wijnboeren hun waterverbruik voor de druiventeelt fors verminderd. Sommige boeren besparen wel tot 60.000 liter per maand.
Amandelen, droogte, Californie, waterverbruik, water
Onderzoek – Zijn amandelen uit het droge Californië daadwerkelijk de grote waterverslinder in vergelijking met andere levensmiddelen?
katoenteelt waterverbruik
Sta Droog!
Video – Elk kledingstuk slokt duizenden liters water op. Doe mee aan de Sta Droog! Challenge: koop in september geen nieuwe kleding en bespaar zo bákken met water.
droog over straat lopen
watervriendelijk shoppen
Tip/Tips – OneWorld zet wat handige tips op een rij om er zo watervriendelijk mogelijk bij te lopen.
maand kleding, waterlijstje
een kast vol water
Lijstje – 8.000 liter water voor een spijkerbroek? 2.700 liter water voor een katoenen T-shirt? Zonder dat we het weten zit onze kledingkast vol met water. Hieronder wat feiten en cijfers op een rijtje.
de underwearrun van 2014
organic cotton is sexy
Interview – Slechts gekleed in een boxershort en een paar hardloopschoenen rennen tientallen jongeren vandaag door Amsterdam. Lawrence Cheuk legt uit dat de Underwearrun meer is dan een grappig bedoelde actie.
waterverbruik in de landbouw
food for thought
Nieuws – Grote voedselbedrijven houden nauwelijks rekening met toekomstige waterschaarste en doen veel te weinig om het tegen te gaan. Dat stellen onderzoekers van een onderzoeksinstituut uit de Verenigde Staten.
Bier tijdens Koningsdag
Hééé! Biertje?
Achtergrond – Het festivalseizoen is weer van start gegaan en de terrassen raken met de week voller. Kortom: tijd voor bier! Maar een biertje kost wel 75 liter water. Hoe dat kan? OneWorld duikt in de wereld van het gerstenat.
jeans zijn waterblauw
Van ’t web –  Enkele grote spijkerbroekenfabrikanten in Californië gaan hun productieprocessen zo aanpassen dat er zo veel mogelijk water wordt bespaard om de huidige watertekorten te beperken.
René Betgem met zijn Upfall Shower
Water besparen
Interview – "Tien minuten onder Upfall Shower staat gelijk aan één minuut onder een gewone douche", zegt bedenker René Betgem.
De Meat Less Monday's op de ministeries gaan door
waterbesparing in politiek
Nieuws – Drie maanden lang werd er elke maandag minder vlees gegeten op vier ministeries. Dit bespaarde de overheid 1 miljoen liter water. Wegens succes hebben de cateraars besloten de Meat Less Mondays door te zetten.
zo leer je nog eens wat
Achtergrond – Leren banken, tassen of schoenen gaan lang mee, maar de manier waarop ze tot stand komen is niet overal even duurzaam te noemen. Gelukkig wordt de leerindustrie op de duurzame weg geholpen.
Happy new year!
Tip/Tips – OneWorld geeft tips voor oliebollen bakken in watervriendelijke oliën.
oh waterboom, oh waterboom
Van ’t web – Je zou het ondanks de nepheid niet verwachten, maar een kunstkerstboom is een grotere waterverbruiker dan een natuurlijk exemplaar.
waterslurpers
Achtergrond – Nederland is een echt ‘jeansland’. Maar dat betekent ook dat er meer dan 40.000 liter water in onze kast ligt!
Made Blue
Verslag – Bedrijven verslinden jaarlijks miljoenen liters water met hun productie, terwijl elders in de wereld miljarden mensen snakken naar schoon drinkwater. Om dat te compenseren bedacht Made Blue vorig jaar een concept waarmee elke gebruikte liter wordt teruggegeven aan een plek waar goed water schaars is.
waterdocu
Video – Wat gebeurt er als je een Coca Cola-fabriek bouwt in een gebied dat kampt met een watertekort? 'A World without Water' geeft een goed beeld van problemen die voortkomen uit mondiale waterschaarste.
waterverbruik
onderzoek – De kraan dicht tijdens het tandenpoetsen is niet genoeg.
watervoetafdruk
interview – Multinationals liggen volgens Betsy Otto wakker van water.
Abonneren op