Weer overstromingsramp Birma, weer kritiek op overheid

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De overstromingen zijn de grootste natuurramp sinds Nargis, die destijds aan zo’n 140.000 mensen in de Irrawaddy Delta het leven kostte. Ongeveer een kwart van de getroffen bevolking heeft hun huizen moeten ontvluchten en 88 mensen zijn overleden, zo meldt de overheid. Zo’n 90.000 hectare rijstvelden en 4.500 stuks vee zijn verloren gegaan. De deelstaat Rakhine is het zwaarst getroffen met zo’n 55 doden. 

kaart overstromingen birma

Twaalf van de veertien regio’s in het land lijden onder overstromingen en vier regio’s in het westen zijn tot rampgebied verklaard, aldus de regering. Het land in Zuidoost-Azië, ook wel bekend als Myanmar, heeft om internationale noodhulp gevraagd. De Verenigde Naties zegt inmiddels samen met andere hulporganisaties en het lokale Rode Kruis zo’n 387 ton voedsel gedistribueerd hebben aan 103.000 mensen, evenals 620.000 waterpurificatie tabletten en andere noodhulpmiddelen zoals tenten en dekens. 

Kritiek op overheid
President Thein Sein waarschuwde donderdag dat het water zuidwaarts vloeit en nu de Irrawaddy Delta — Birma’s ‘rijstkom’, bevolkt door zo’n 6 miljoen boeren — bedreigt. "Het is het beste om van te voren te evacueren naar een veilige plek, omdat natuurrampen niet kunnen worden gestopt", zo zei hij in een televisietoespraak.

De rol van de regering is een dubieuze. Volgens aanvankelijke berichten zijn de Rohingya-vluchtelingenkampen in Rakhine Staat, waar zo’n 130.000 mensen al in erbarmelijke omstandigheden leven, ook overstroomt. De Birmese regering weigert de moslim-minderheid te erkennen als burgers en de groep lijdt onder ernstige mensenrechtenschendingen en heeft nauwelijks toegang tot overheidsdiensten.

Na cylcoon Nargis kreeg het voormalige militaire regime veel kritiek te verduren omdat het internationale hulp afwees en maar weinig steun bood aan getroffen gemeenschappen. De huidige civiele regering, bestaande uit ex-generaals, is inmiddels grootschalige hulpoperaties begonnen, maar wordt ook bekritiseerd en vele slachtoffers hebben nog maar mondjesmaat steun ontvangen.

Geen drinkwater en geen voedsel
De ramp is met name een zware klap voor de arme rurale bevolking. In centraal Birma, in Magwe Regio’s Pwintbyu Township, hebben zo’n 7.000 mensen in 12 dorpen hun huizen ontvlucht als gevolg van het metershoge water.

Getroffen families in Magwe Regio wachten op noodhulp

Getroffen families in Magwe Regio wachten op noodhulp. Foto: Jpaing

Tientallen families in het dorp Nan Oo hebben onderdak gezocht in een hoger gelegen boeddhistisch klooster; ze vertelden dat ze nauwelijks hulp kregen. "Het voornaamste probleem is dat we geen drinkwater hebben hier",  zegt Htay Lwin. "We hebben al drie dagen geen voedsel ontvangen", voegt Soe Win toe. In een ander dorp was Ko Aung reeds teruggekeerd naar zijn huis, maar het stond nog deels onder water en giftige slangen en schorpioenen hadden er hun toevlucht gezocht. "Ik vond ze onder mijn mat", vertelt hij.

Waarschuwing misleidende informatie
Op 8 november worden in Birma de eerste vrije verkiezingen in 25 jaar gehouden en de overheid is daarom gevoelig voor kritiek over de hulpoperaties. Minister van Informatie Ye Htut waarschuwde op zijn Facebook-pagina dat het verspreiden van 'misleidende informatie' over de ramp bestraft kan worden met een jaar gevangenisstraf.

Misleidende informatie over de ramp kan bestraft worden met een jaar gevangenisstraf

Myanmar Civil Society Organization’s Forum had echter zware kritiek en zei in een verklaring dat de overheid 'niet in staat is om snel en effectief actie te ondernemen' en dat het 'gefaald heeft in haar verantwoordelijkheden om de bevolking van Myanmar te beschermen'.

De bevolking heeft ook weinig vertrouwen in de overheidsreactie en in de straten van Rangoon, Birma’s grootste stad met zo’n 5 miljoen inwoners, houden buurtbewoners en studenten inzamelingsacties voor noodhulp aan de getroffen gebieden. Sommigen geloven dat het overheidsfalen in het stoppen van snelle ontbossing in Noord-Birma aan de overstromingen heeft bijgedragen.

Aung San Suu Kyi
Oppositieleidster en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi heeft de rampgebieden bezocht en in een videoboodschap donderdag vroeg ze de internationale gemeenschap om steun. "We zijn bezorgd dat na de noodfase mensen de ramp zullen vergeten en dat er niet genoeg steun is voor de belangrijkste taak van wederopbouw. We willen de internationale gemeenschap hier hulp voor vragen", zo sprak ze.

Aung san suu kyi in het overstromingsgebied

San Suu Kyi bezoekt het overstromingsgebied. Foto: Facebook NLD Chairperson

Tevens waarschuwde ze dat de ramp niet moet worden gebruikt voor verkiezingsfraude, zoals in de nasleep van Cycloon Nargis toen de junta snel een vervalst referendum hield om de controversiële grondwet goed te keuren. "Dat referendum… wierp vele, vele vragen op", aldus Suu Kyi. "We willen niet dat zulke vragen nu weer rijzen."

De voorspellingen voor de komende dagen zijn dat er nog meer neerslag valt in het zuiden. Het gevaar van overstromingen in de delta is het meest acuut. Een daadkrachtige Birmese overheid is op dit moment dus prioriteit nummer 1.[[{“fid”:”38926″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“style”:”height:72px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons