Wat is koraalverbleking en hoe erg is het?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vorige week brachten wetenschappers naar buiten dat meer dan 90 procent van het Great Barrier Reef verbleekt. 843 van de 911 onderzochte riffen zijn zo aangetast dat ze er ‘spookachtig wit’ uitzien. GOOD Magazine zocht uit wat hieraan ten grondslag ligt.

Het probleem waar het Great Barrier Reef mee kampt, beperkt zich niet tot de Australische kust. Ook riffen in het Caribisch gebied en in de Hawaiiaanse archipel verbleken in rap tempo. Wat is precies het probleem en is deze trend nog terug te draaien?

Oorzaken en gevolgen

Klimaatverandering en het verschijnsel El Niño zorgen voor een (tijdelijke) stijging van de zeewatertemperatuur. Wanneer zeewater waarin het koraal zich bevindt te warm wordt of te veel zonlicht binnenkrijgt, maken algen schadelijke gifstoffen aan. Dat tast het immuunsysteem van het koraal aan waardoor er een wit ‘koraalskelet’ achterblijft. Een echt bleekmiddel is er dus niet aan te pas gekomen. Zodra de omstandigheden weer goed zijn en het water is afgekoeld, kunnen koralen langzaam weer in oude staat herstellen. 

De planeet is zich aan het verweren tegen de manier waarop mensen de aarde behandelen

Maar hoe erg is die verbleking? ‘De voordelen van goede koraalecosystemen voor mens en dier zijn enorm’, zegt natuurkundige Scott Heron in het artikel. En niet alleen omdat de kleurrijke koralen er wonderschoon uitzien en veel geld opleveren door (duik)toerisme. Riffen zijn door hun diversiteit namelijk ook van groot belang voor wereldwijde voedselproductie, met name vis. Als koraal ergens afsterft, zullen vissen hun heil elders moeten zoeken. Daarnaast zijn gezonde riffen een buffer voor extreme weersomstandigheden, ze vormen als het ware een natuurlijke ‘zeemuur’.

Hoewel verbleking van koraal volgens wetenschappers ‘verschrikkelijk’ is, is het in hun ogen slechts een symptoom van een veel groter probleem: de planeet is zich aan het verweren tegen de manier waarop mensen de aarde behandelen. Toch besluit biologe Viriginia Weis positief: ‘We kunnen de hoop niet opgeven, hoop is de valuta van verandering.’

Lees hier het hele artikel en bekijk op handige infographics hoe het proces in de praktijk eruit ziet. Onderstaande video van het Wereld Natuur Fonds laat zien wat er voor de Australische kust gaande is.

[[{“fid”:”47515″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Coral Bleaching, Lizard Island, Great Barrier Reef March 2016″,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons