Van woestijngletsjer tot blauwe energiecentrale

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Lees hier meer over de Innovatie Editie van de Water Republic aanstaande donderdag in Pakhuis de Zwijger, er zijn nog plekken beschikbaar.

gletsjer in de woestijn

Een gletsjer in de woestijn
In 2010 haalde filmmaker en kunstenaar Ap Verheggen het wereldnieuws toen hij een enorm kunstwerk van een slederijder op een drijvende ijsberg op de Noordpool zette. Momenteel verovert hij de wereld met zijn Sunglacier en Desert Cascades. Want wat is er nou logischer dan warme buitenlucht en zonnestralen omzetten in energie om ijs en water van te maken? Lees hier het interview dat OneWorld met hem had.
Ap Verheggen is aanstaande donderdag te gast als spreker bij de Water Republic.

Zeewater ontzilten met zonne-energie
De Maagdeneilanden, een eilandengroep in de Caribische Zee, had onlangs een wereldprimeur met het in gebruik nemen van de eerste duurzame ontziltingsinstallatie, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Elemental Water Makers. De techniek stelt eilandbewoners in staat om met duurzame energie zeewater om te zetten in zoet water voor het huishouden en irrigatie. Lees hier meer over de revolutionaire uitvinding van de twee ingenieurs uit Delft.

Een waterdoorlatende baksteen
Een flinke bui en veel straten in ons land staan onder water. Maar als het aan het Brabantse bedrijf Drainvast ligt is dat verleden tijd. De oplossing is volgens hen simpel: vervang een paar 'echte' bakstenen in de straat door een metalen baksteen. Met hun metalen baksteen in de vorm van een putje wonnen ze in Rotterdam de InfraTech Innovatieprijs. Lees hier meer over de waterdoorlatende baksteen.

Een regenbestendige deurstrip
Net als de bedenkers van de waterdoorlatende baksteen, willen ook drie jonge studenten graag droge voeten houden. Ze ontwikkelden de Nowa-strip, een dunne rubberen reep, die onder je voordeur komt te liggen, en opzwelt wanneer deze in aanraking komt met water. Vorige week sleepten ze hiermee de 'Start Up Your Business In Technology'-award in de wacht. OneWorld sprak met uitvinder Marvin van Diemen.

Duurzaam drijvend wonen op Schoonschip
Dertig woningen die gezamenlijk hun eigen drinkwatervoorziening regelen, afvalwater behandelen, elektriciteit opwekken en voedsel verbouwen. Vanaf volgend jaar verrijst in het Van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord de duurzame wijk Schoonschip, dertig woonboten die samen een zelfvoorzienende gemeenschap vormen. Medebedenker en idealist Thomas Sykora legt uit waarom je voor zo'n project wel een volhouder moet zijn.

De eerste blauwe energiecentrale
De zon en de wind staan al even op de kaart als duurzame energiebronnen, maar nu is ook water aan een sterke opmars bezig. Eind vorig jaar opende koning Willem-Alexander op de Afsluitdijk de eerste blauwe energiecentrale ter wereld. Hoogleraar membraantechnologie Kitty Nijmeijer is hier als onderzoeker nauw bij betrokken en vertelt aan OneWorld wat de mogelijkheden zijn van energiewinning uit zout en zoet water.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons