Schoonmaakrobot bespaart miljoenen liters water

11-05-2015
Door: OneWorld Redactie
Bron: Duurzaam Bedrijfsleven
de schoonmaakrobot voor zonnepanelen
Foto: Still YouTube
De zonnepanelen van vijf grote zonnecentrales in Israël worden voortaan schoongemaakt door robots. De nieuwe 'schoonmaker' heeft een zonnepaneel waarmee het z'n eigen energie opwekt en bespaart miljoenen liters water.
Van ’t web – 

Per maand kunnen de robots zo'n vijf miljoen zonnepanelen schoonmaken, die samen een totaal vermogen van 35 megawatt hebben. De intrede van de robots maakt menselijke schoonmakers, die vaak veel water gebruiken, overbodig. De Eccopia E4, zoals de robot heet, heeft speciale borstels met microvezels en maakt in plaats van water gebruik van lucht.

Het systeem is ontwikkeld door het Israelische bedrijf Eccopia en wordt gebruikt door Arava Power, een grote leverancier van zonne-energie in Israël. Het land is een van de mondiale koplopers als het gaat om energieproductie uit zonnepanelen. 

Verwijderen van zand en stof
Het schoonmaken van zonnepanelen is erg belangrijk, zeker in droge en zanderige gebieden. Door stof en zand op de panelen kan de energie-opbrengst soms tot wel 40 procent lager zijn. Op de website van Eccopia is te volgen hoeveel panelen er per seconde worden schoonmaakt door de robots.

Reacties