Regenval lost Braziliaanse droogte niet op

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Afgelopen jaar werd Zuidoost-Brazilië geteisterd door record-hoge temperaturen en de ernstigste droogte van de afgelopen tachtig jaar. Hoewel het in de afgelopen weken weer flink geregend heeft, vormen klimaatuitdagingen nog steeds een bedreiging voor het prille herstel van de Braziliaanse economie. Het zuidoosten van Brazilië is met steden als Sao Paolo verantwoordelijk voor liefst 60 procent van het Bruto Nationaal Product.

Regenval niet genoeg
Het is niet waarschijnlijk dat de recente regenval de waterreservoirs weer op peil brengen. De reservoirs zijn verantwoordelijk voor 70 procent van de hydro-elektrische energie opwekking. Brazilië beschikt namelijk ook over ’s werelds grootste waterhoeveelheid.  "Maar zelfs wanneer de hoeveelheid regenval weer zal normaliseren dan dit niet het huidige scenario doen keren", volgens Somar-meteoroloog Williams Bini.

Somar, de private weervoorspeller, waarschuwde al dat sporadische regenval een atmosferische blokkade zou veroorzaken die een koude luchtstroom kon hinderen waar de koffie, suiker, soja en koeienboeren juist op zitten te wachten. De weermannen van Reuters kondigden al aan dat op 23 januari maar de helft van de gebruikelijke hoeveelheid regenval wordt verwacht.

Koffie in gevaar
Dit is met name zorgwekkend voor de staat Minas Gerais, waar de helft van Brazilië ’s koffie wordt geproduceerd. In 2014 heeft de droogte een derde van de oogst verwoest, waardoor de internationale prijzen van Arabica-koffie met 50 procent de lucht in schoten, terwijl de prijzen van andere gewassen juist fors kelderden. Volgens landbouwmeteoroloog Marco Antonio zal de oogst van dit jaar niet zoveel schade oplopen als vorig jaar. "Maar schade door de veranderlijke weersomstandigheden blijft onvermijdelijk", voegt hij eraan toe.

Foto: cc 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons