Rainproof over de grens: Myanmar

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"In Myanmar is er sprake van een regenseizoen tussen mei en oktober. Dit betekent dat het wekenlang hevig regent, soms dagen achter elkaar, en vaak ook veel water tegelijkertijd. Na maandenlang geen regen gezien te hebben was het helemaal niet vervelend dat het begon te regenen. Overigens had ik zelf nog nooit ergens zulke zware regenval meegemaakt.

Tanya Huizer werkt via YEP Water, de Nederlandse overheid en ARCADIS sinds maart 2015 een jaar lang als waterexpert op de Nederlandse ambassade in Yangon, Myanmar. Ze houdt zich bezig met allerlei watergerelateerde zaken, waarvan de regenval in Yangon een belangrijk onderdeel is. 

Omdat het regenseizoen langzaam op z'n einde loopt zijn de zwaarste regenbuien wel achter de rug. Met name eind juli was het heftig, toen cycloon Komen over Myanmar raasde. Destijds kreeg bijna het hele land te maken met overstromingen doordat de hoeveelheid regen maar moeilijk afgevoerd kon worden. Nederland heeft zelfs een Disaster Risk Reduction Team (DRR) naar Myanmar gestuurd met rivieren- en dijkexperts die de overheid hier hebben geadviseerd over overstromingsmaatregelen voor de toekomst. Het advies varieert van de inspectie van een dijk met een ‘prikstok’ tot het begrijpen van de rivier door middel van modelstudies, zodat je nog bewuster keuzes maakt over je investeringen in de bescherming tegen overstromingen. Het begrijpen van de rivier en het inschatten van de risico’s is daarbij van cruciaal belang, voor de stad, maar eigenlijk in het gehele land.

Hoewel het hier ongebruikelijk is, is de fiets het ideale vervoersmiddel om droge voeten te houden

Bescherming tegen de rivier gaat vaak door middel van de bekende zandzakken. Ook werden de dijken systematisch geïnspecteerd door het irrigatiedepartement en de lokale bevolking. Verder hielpen de inwoners elkaar met evacueren en gaat veel vervoer over water door middel van houten bootjes. Los van de effecten van de cycloon heb ik van de stad Yangon begrepen dat ze elk jaar voor het regenseizoen alle drainagekanalen schoonmaken. Wat in elke stad in de wereld een groot probleem is, is het plastic afval. Ook Yangon heeft hier helaas mee te kampen. Het plastic afval verstopt alle drainagesystemen waardoor het water niet weg kan stromen. Het resultaat is dat de straten onder water komen te staan of, erger nog, een laag water in winkels en huizen.

tanya op de fiets in myanmar

Als Nederlander vervoeren we ons natuurlijk regelmatig op de fiets. De fiets is dan ook voor mij het ideale vervoermiddel om droge voeten te houden. Hoewel de fiets in Yangon zeer ongebruikelijk is, vind ik het een ideale manier om van huis naar mijn werk te gaan. Maar echt droge voeten houden, dat is vaak onmogelijk en eigenlijk moet je je daar in het regenseizoen ook gewoon bij neerleggen. Mijn collega op de ambassade in Yangon had onlangs een zeer creatieve oplossing, namelijk plastic schoenen! Zo heb je nooit last van verpeste natte schoenen. Je kunt ze afspoelen als ze vies zijn en ze zijn ook nog eens binnen no time droog. Echt een uitkomst. Verder heb ik zelf een verzameling paraplu’s thuis hangen, omdat het nogal eens voorkomt dat ik een paraplu in de taxi laat liggen. Ik heb in de afgelopen 4 maanden hier meer paraplu’s versleten dan in 10 jaar in Nederland.

De regenval zal niet afnemen. Door klimaatsverandering is de kans op hevigere regenval alleen maar groter. Het betreft op sommige straten soms al een waterhoogte van een halve meter. De stad zal nog actiever bezig gaan om de afvoer te regelen en te voorkomen dat veel straten onder water komen te staan." 

Via YEP Water kunnen jonge Nederlandse professionals ervaring opdoen in het buitenland en kunnen jonge lokale professionals via Nederlandse organisaties hun eerste stappen zetten in een internationale werkomgeving. YEP draagt daarmee bij aan een dynamisch internationaal netwerk en stelt deze open voor een nieuwe generatie experts. YEP Water is een gezamenlijk programma van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Netherlands Water Partnership (NWP). 

tanya huizer op een dijk in myanmar

[[{“fid”:”40258″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”title”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”style”:”height:69px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons