Opgedroogd en terug van nooit weggeweest

11-11-2015
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld
Foto: Still YouTube
Lijstje – 

Ingestorte huizen, een verroeste badkuip en dode bomen: in Argentinië kwam na 30 jaar het voormalig kuuroord Epecuén weer boven water. Het levert prachtige beelden op, maar legt tegelijkertijd een probleem van deze tijd bloot: grote gebieden kampen met extreme droogte. Een kort lijstje van 'teruggekeerde' vergane glorie. 

Een Argentijns kuuroord
In 1985 verdween het populaire Argentijnse kuuroord Epecuén zo'n 10 meter onder water na een dambreuk. De zon bleef schijnen, regen bleef uit en zo'n twintig jaar later werden de eerste resten van de verdwenen stad weer zichtbaar. Nu, dertig jaar later, is de hele stad weer te zien. En dat leidt tot emotionele taferelen bij de voormalige bewoners, zo is te lezen op de website van de NOS. Bekijk hier de dronebeelden van de spookstad.


Een Mexicaanse kerk
Een paar maanden geleden was ook in het Mexicaanse Quechula de terugkeer van een verloren zoon te vieren. Een 400 jaar oude kerk kwam na 13 jaar weer volledig in het zicht, nadat extreme droogte het waterpeil in een paar jaar tijd wel 24 meter had doen zakken. In eerste instantie verdween de kerk in 1966 al onder water bij de aanleg van een stuwdam. In 2002 was het weer even zichtbaar, maar na flinke regenbuien ging het opnieuw kopje onder. Na jaren van droogte is de kerk nu weer in 'alle glorie' te bewonderen en trekt het de nodige bezoekers zoals hieronder is te zien.Het opgedroogde Aralmeer
Een van de bekendste voorbeelden van opdroging door extreme droogte in combinatie met groot waterverbruik is het Aralmeer in Centraal-Azië. Met name de katoenteelt voor kleding heeft het ooit 17.160 vierkante kilometer grote meer volledig leeggezogen. Een grote kale vlakte vol scheepswrakken bleef over, wat de plek tot een toeristische trekpleister heeft gemaakt. Hier vind je een korte impressie van het 'ecologische drama'.


Een teruggekeerd dorp
Een Braziliaans dorp (naam onbekend) verdween zo'n 45 jaar geleden van de kaart nadat het was opgeslokt door de Jaguari-rivier. Het water van de rivier zakte echter in de loop der jaren door droogte zo'n 30 meter, waardoor de ruïnes van veel huizen en contouren van de oude hoofdstraat weer zichtbaar werden. Voormalig inwoners blikken in dit filmpje van RTL4 terug op hun jeugd in het dorp. 

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Reacties