Opgedroogd en terug van nooit weggeweest

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ingestorte huizen, een verroeste badkuip en dode bomen: in Argentinië kwam na 30 jaar het voormalig kuuroord Epecuén weer boven water. Het levert prachtige beelden op, maar legt tegelijkertijd een probleem van deze tijd bloot: grote gebieden kampen met extreme droogte. Een kort lijstje van 'teruggekeerde' vergane glorie. 

Een Argentijns kuuroord
In 1985 verdween het populaire Argentijnse kuuroord Epecuén zo'n 10 meter onder water na een dambreuk. De zon bleef schijnen, regen bleef uit en zo'n twintig jaar later werden de eerste resten van de verdwenen stad weer zichtbaar. Nu, dertig jaar later, is de hele stad weer te zien. En dat leidt tot emotionele taferelen bij de voormalige bewoners, zo is te lezen op de website van de NOS. Bekijk hier de dronebeelden van de spookstad.

[[{“fid”:”41322″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”dronebeelden verdwenen stad”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”dronebeelden verdwenen stad”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Nostalgia Epecuen Drone”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Een Mexicaanse kerk
Een paar maanden geleden was ook in het Mexicaanse Quechula de terugkeer van een verloren zoon te vieren. Een 400 jaar oude kerk kwam na 13 jaar weer volledig in het zicht, nadat extreme droogte het waterpeil in een paar jaar tijd wel 24 meter had doen zakken. In eerste instantie verdween de kerk in 1966 al onder water bij de aanleg van een stuwdam. In 2002 was het weer even zichtbaar, maar na flinke regenbuien ging het opnieuw kopje onder. Na jaren van droogte is de kerk nu weer in 'alle glorie' te bewonderen en trekt het de nodige bezoekers zoals hieronder is te zien.
[[{“fid”:”41324″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Tras 13 años, emerge nuevamente \”Quechula\””,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Het opgedroogde Aralmeer
Een van de bekendste voorbeelden van opdroging door extreme droogte in combinatie met groot waterverbruik is het Aralmeer in Centraal-Azië. Met name de katoenteelt voor kleding heeft het ooit 17.160 vierkante kilometer grote meer volledig leeggezogen. Een grote kale vlakte vol scheepswrakken bleef over, wat de plek tot een toeristische trekpleister heeft gemaakt. Hier vind je een korte impressie van het 'ecologische drama'.

[[{“fid”:”41325″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”The Dried up Aral Sea Eco-Disaster”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”The Dried up Aral Sea Eco-Disaster”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”The Dried up Aral Sea Eco-Disaster”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Een teruggekeerd dorp
Een Braziliaans dorp (naam onbekend) verdween zo'n 45 jaar geleden van de kaart nadat het was opgeslokt door de Jaguari-rivier. Het water van de rivier zakte echter in de loop der jaren door droogte zo'n 30 meter, waardoor de ruïnes van veel huizen en contouren van de oude hoofdstraat weer zichtbaar werden. Voormalig inwoners blikken in dit filmpje van RTL4 terug op hun jeugd in het dorp. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons