Occupy Golf: geen Olympische golfbaan hier

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Elke dag wordt er liefst 5 miljoen water verspreid over de bijna 19 miljoen euro kostende golfbaan. Reden genoeg voor enkele duizenden protestanten om de baan te bezetten. "We zijn het er niet mee eens dat het complex uitgerekend hier komt te liggen", vertelt de 55-jarige journalist en activist Carlos França, die benadrukt dat de protestbeweging niks tegen de golfsport zelf heeft.

Pogingen om de demonstraten uit het gebied te verwijderen hebben vooralsnog niks opgeleverd. Bij een incident waarbij de politie een einde probeerde te maken aan het protest, werd een al geboeide demonstrant hardhandig geslagen. Een video ervan belandde op de Facebookpagina van Occupy Golf en sindsdien hanteren de autoriteiten een voorzichtigere aanpak. "Ze hebben de verlichting van het complex uitgedraaid, waardoor het pikkedonker is 's nachts', aldus França. "Hierdoor proberen ze ons te intimideren."

Bedreigde flora en fauna
Los van het grote waterverbruik is er nog iets anders dat de protestanten dwars zit. Het gebied waar het golfcomplex ligt, het Marapendi Natural Reserve, is namelijk de thuishaven van een grote hoeveelheid flora en fauna, waarvan een aantal soorten met uitsterven wordt bedreigd. Volgens de burgemeester was er echter toestemming van de gemeenteraad voor de aanleg en is er dus niks op het besluit aan te merken. En dat stuit bioloog Sonia Peixoto tegen de borst. "Er is geen enkele studie naar dit gebied gedaan, laat staan publieke bijeenkomsten of enige vorm van democratie." 

Lees hier verder.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons