Na zonneschijn komt regen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

'Zachtjes tikt de regen op het zolderraam', zong Rob de Nijs ooit. Maar anno 2015 kun je het woord 'zachtjes' beter vervangen door 'hevig'. Want megabuien komen steeds vaker voor in ons land, wat tot grote problemen en flinke schade leidt. OneWorld zet wat kletsnatte feiten en cijfers op een rijtje.

  • Deze zomer hadden veel Nederlandse steden weer te kampen met wateroverlast na een paar flinke buien. Klimaatverandering wordt duidelijk zichtbaar in ons land. Warme dagen zorgen voor wolken vol regen. Volgens het KNMI is de intensiteit (de hevigheid) van regenbuien de afgelopen 50 jaar verdubbeld. Ook is het aantal heftige zomerse buien (50 millimeter regen of meer) in een halve eeuw met 40 procent toegenomen. 

Rainproof Rave & RideOp 1 november kleurt de Rainproof Rave & Ride de Dam heel even groen. De reden: Door klimaatverandering ontregelen megabuien steeds vaker grote steden met miljardenschade en overlast tot gevolg. Deze ludieke actie laat stadsbewoners op aanstekelijke wijze zien hoe zij zelf regenwater kunnen opvangen en creatief gebruiken voor een groene, duurzame en regenbestendige stad. Be part of it: www.rainproofride.nl
 

 

  • Extreem heftige buien zijn gelukkig nog steeds een zeldzaamheid. De bui van 28 juli 2014 staat bij veel mensen dan ook nog vers in het geheugen. Toen viel er op sommige plaatsen wel 76 millimeter regen in een uur tijd, waar een normale volledige julimaand gemiddeld 70 millimeter regen kent. Toch is niet uit te sluiten dat er vergelijkbare hevige buien de komende jaren vaker vallen. De kans hierop neemt namelijk wel toe.
     
  • En de gevolgen daarvan moeten zeker niet worden onderschat. De schade na de zomerse bui uit 2014 liep in de tientallen miljoenen. Verzekeraars berekenden dat de jaarlijkse financiële schade door wateroverlast in ons land momenteel op 90 miljoen euro ligt. Als de huidige trend wat betreft heftige regenbuien zich doorzet zal dit naar verwachting in 2085 zo'n 215 miljoen euro bedragen op jaarbasis.
     
  • Die schade ontstaat met name doordat de riolering al het regenwater niet goed kan verwerken. Een doorsnee riolering in de straat is namelijk maar berekend op 20 millimeter regenval per uur. En als er 80 millimeter regen in een uur tijd uit de hemel valt, heeft het overtollige water niet veel meer opties dan te blijven staan of naar lager gelegen plekken als kelders of stationshallen af te dalen.    

ondergelopen station amstel
De ondergelopen ingang van station Amsterdam Amstel na de megabui van 28 juli 2014. Foto: Twitter @T1mnl

  • Naast de verwerkingscapaciteit van het riool is er nog een andere oorzaak van de wateroverlast na hevige buien. Veel steden raken namelijk versteend. Binnensteden worden volgebouwd en tuinen raken betegeld. Het groen verdwijnt uit het straatbeeld, en dat is juist een essentiële factor om water op natuurlijke wijze te bufferen en af te voeren in de bodem. Na Malta is Nederland het meest 'versteende' land van Europa, met een percentage van 7 procent van het totale landoppervlak.
     
  • Een belangrijke (negatieve) bijdrage aan deze verstening is toe te schrijven aan de tegeltuinterreur. Liefst 44 procent van de Nederlanders heeft een betegelde voor- of achtertuin. En dit percentage neemt toe, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Groningen. De afgelopen 15 jaar al met 5 procent. In Den Haag, een van de meest versteende steden van Nederland, is driekwart van de tuinen in de stad dichtgegooid met tegels. In Duitsland weten ze daar wel raad mee, daar introduceerden ze een heuse 'tegeltaks' om tuinbetegeling te ontmoedigen. Ook betaal je in sommige deelstaten meer rioolheffing als je je tuin hebt platgegooid met tegels.

betegelde voortuin
Betegelde tuinen zijn niet bevorderlijk voor de afvoer van regenwater naar de bodem. Foto: Flickr – Tom Verhoeve

  • Naast het feit dat dit slecht is voor de natuurlijke afvoer van water, betekent dit ook dat de stad opwarmt. Den Haag is door alle bebouwing en verstening een van de heetste steden van Nederland, terwijl de ligging aan zee juist voor verkoeling moet zorgen. En een stijging van een of twee graden levert een hogere sterfte op, met name bij ouderen, zo berekende ingenieursbureau Witteveen+Bos.

Dit zijn weliswaar steenharde cijfers, maar zoals een bekende uitdrukking luidt: na regen komt zonneschijn. Kijk snel hier hoe je deze problemen het hoofd kunt bieden.

[[{“fid”:”40258″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”title”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”style”:”height:69px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons