Koude douche goed voor gezondheid?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Buijze hield zich als arts in opleiding vooralsnog vooral bezig met botbreuken en andere lichamelijke kwalen. Toen hij enkele jaren geleden in contact kwam met ‘ice man‘ Wim Hof raakte hij gefascineerd door het gegeven dat je met kou ‘het autonome zenuwstelsel kunt beïnvloeden’.

Bij het experiment worden de deelnemers onderverdeeld in vier groepen, waarbij alleen de eerste groep een warme douche krijgt. De overige groepen moeten het doen met dertig, zestig en negentig seconden koud douchen, zodat kan worden gemeten welke tijdsduur het meeste effect heeft.

Het feit dat Buijze zijn experiment midden in de winter plande had volgens hem een belangrijke reden: “In de winter zijn mensen vaker ziek, dus dan kun je duidelijk zien of de koude douche effect heeft.” Toch is er ook kritiek, vooral uit de hoek van mensen die leermeester Wim Hof als oplichter zien. Maar daar trekt Buijze zich weinig van aan: “We gaan eerst onderzoek doen, dan zien we vanzelf of onze veronderstelling klopt.”

Goed voor het milieu
Ook vanuit milieuoogpunt zou het beter zijn om het water minder heet uit de kraan te laten lopen. Bij het verwarmen van water wordt immers een hoop gas of elektriciteit verbruikt. Maar waarschijnlijk zit het duurzame ‘m vooral in het waterbesparende karakter: weinig mensen zullen lang onder een koude douche willen staan in hartje winter. De warme douche zal bij velen dus nog wel de voorkeur krijgen. Denk er daarbij wel om: vijf minuten douchen is al ruim voldoende.  

Foto: cc

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons