Beeld: Frank Gunn
Achtergrond

Hoe overleef ik… een megabui

Extreme buien zijn echter niet alleen een oorzaak van problemen, maar bieden ook een goede mogelijkheid voor (creatieve) oplossingen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Nooit eerder kwam er op een julidag zoveel water uit de lucht als de 28e van 2014. Voor de cijferfreaks: op sommige plaatsen 76 mm in een uur, een normale julimaand kent gemiddeld zo’n 70 mm neerslag. Steden als Amsterdam, Utrecht en Arnhem veranderden in gigantische openluchtzwembaden.
Het leverde mooie plaatjes op van mensen op waterski’s of luchtbedden door de straten. De hoeveelheid problemen die het opleverde was echter vele malen groter. De schade liep in de miljoenen euro’s en het kostte de brandweer dagen om ondergelopen kelders leeg te pompen. En ook dit jaar hadden we na een aantal warme dagen weer een paar flinke buien te pakken.

Amsterdam Rainproof

Amsterdam Rainproof is een beweging die Amsterdammers, ondernemers, woningbouwcoöperaties, buurtorganisaties en de overheid  wil activeren om bij veranderingen aan daken, tuinen, straten en parken dit regenbestendig te doen. Amsterdam Rainproof is een manier van investeren en probeert de stad leefbaarder en mooier te maken.
Op het online platform www.rainproof.nl kan iedereen zijn kennis en ervaring op het gebied van regenbestendig handelen en denken delen. Ook bevat het platform tips en tricks om schade te voorkomen. “Met elkaar zijn we Amsterdam Rainproof, want elke druppel telt om de stad regenbestendig te maken”, aldus Rainproof.

Hoe om te gaan met noodweer?

Extreme buien zijn echter niet alleen een oorzaak van problemen, maar bieden ook een goede mogelijkheid voor (creatieve) oplossingen. Samen met Rainproof zetten we daarom wat tips op een rij om nattigheid het hoofd te bieden en er iets nuttigs mee te doen.

1. Regenwater kost niks, dus maak er goed gebruik van. Een groot voordeel van regenwater is dat het in tegenstelling tot leidingwater minder kalium en calcium bevat en dus minder schadelijk is voor huishoudelijke apparaten. Plaats tonnen, emmers, bakken et cetera. in de tuin of bij de regenpijp en vang het water op. Dat kun je vervolgens gebruiken om schoon te maken, voor het bijvullen van de stortbak, voor het wassen van je auto en noem het maar op. Bij de plaatselijke bouwmarkt zijn er speciale kraantjes voor je regenton verkrijgbaar, zodat je gedoseerd kunt genieten van je regenwater.
2. Zet kwetsbare spullen hoog. Oké, de koelkast naar boven tillen is misschien wat overdreven, maar zorg in ieder geval dat er geen waardevolle spullen op de grond staan. Zorg ook dat stopcontacten goed afgeplakt zijn en haal de stekkerdozen van de vloer. Doe dit niet alleen als je op de begane grond woont, als je een balkon hebt kun je net zo goed een ondergelopen woning krijgen.
3. Verhoog tijdelijk de drempel van je voordeur of de bovenste trede van de trap naar je souterrain. Veel kelders en laaggelegen woningen lopen onder doordat het water zo naar binnen kan stromen. Zorg voor waterdichte beschutting met bijvoorbeeld planken of schotten. Probeer ook ramen en deuren gesloten te houden. Zorg bovendien voor een goede verzekering tegen waterschade, mocht er onverhoopt toch water naar binnen lopen.
4. Heb je een tegeltuin, licht dan een of meer tegels zodat het water weg kan. Een aanzienlijk deel van wateroverlast na regenval wordt veroorzaakt door de slechte waterafvoer. Tegels en bestrating zijn grote boosdoeners. Probeer, indien mogelijk, ook je buren over te halen om tegels te verwijderen. Hoe meer tegels eruit, hoe minder water er blijft staan.
5. Maak je dak groen. En dan niet met een grote pot verf, maar met beplanting. Groene daken helpen bij het vasthouden van regenwater en voorkomen dus massale plassen, lekkages of verstopte regenpijpen. Verschillende dakconstructies zijn geschikt voor beplanting en het opslaan van regenwater.
6. Moet je toch de straat op, zorg dan dat je rainproof bent. Toegegeven, de meeste regenkleding ziet er niet heel sexy uit, maar je kunt er toch best wat van maken. Er zijn winkels voor speciale hippe regenpakken en fancy paraplu’s. Ook je kapsel hoeft niet onder een flinke regenbui te lijden. De ‘wet hair look’ is anno 2014  helemaal in. En goed nieuws voor hipsters en andere liefhebbers van het opgebonden haar: de knot is helemaal waterproof. Echte fashionista’s kunnen hier nog meer tips vinden voor de echte 2014 najaarslook.

Regen-proof het jaar door

Stop de tegeltuinterreur

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons