Een waterdoorlatende baksteen

09-02-2015
Door: OneWorld Redactie
Bron: RTV Rijnmond
Een flinke bui en veel straten in ons land staan blank. Maar als het aan het bedrijf Drainvast ligt is dat verleden tijd. Met hun metalen baksteen in de vorm van een putje wonnen ze onlangs in Rotterdam de InfraTech Innovatieprijs.
Van ’t web – 

"Veel verzakkingen in Nederland ontstaan doordat de ondergrond na een regenbui in beweging blijft", vertelt Jac van Hamen van Drainvast. "Als er dan ook zwaar verkeer overheen gaat, krijg je spoorvorming waardoor plassen ontstaan waar fietsers en voetgangers een hekel aan hebben."

Drainvast heeft waterdoorlatende baksteen

De oplossing is volgens hem simpel: vervang een paar 'echte' bakstenen in de straat door een metalen baksteen (foto links). Als een plas ontstaat, loopt het water via een rooster in de baksteen de bodem in. Het filter houdt zand en steentjes tegen, maar laat het water doorstromen.

De metalen baksteen is volgens Van Hamen eenvoudig te plaatsen. "Er is geen hak- en breekwerk rond de baksteen nodig. Als een gemeente het afwateringsprobleem in de ondergrond heeft opgelost, kan het putje weer op een andere plek worden ingezet."

Lees hier meer over deze rainproof innovatie en bekijk het filmpje.

Foto: cc

 

Reacties