Klimaat & Toekomst

zonnebrand
Achtergrond – Elk jaar spoelt er 4000 tot 6000 ton zonnebrand de zee in, doordat we gaan zwemmen met ingesmeerde lichamen. Het water raakt hierdoor vervuild.
werken op de kwekerij van de gemeenschap
Interview – Wat zijn beboste landschappen en wat is het belang hiervan? Hoe dragen deze landschappen bij aan het behalen van de Sustainable Development Goals?
Achtergrond – 'Als Nederland de klimaatdoelen wil halen kost dat een huishouden tot 700 euro extra, en hoe langer we wachten hoe meer dat wordt.'
Achtergrond – Waarom is er honger in Zuid-Soedan? Niet vanwege ‘extreme droogte’, hoewel dat tot voor kort wel beweerd werd op de website van Giro555.
Het leven achter de zeemuur van Jakarta
overstromingsgevaar
Interview – Cynthia Boll fotografeerde de strijd van inwoners van Jakarta tegen de oprukkende zee. Haar werk is nu te zien in het Watersnoodmuseum.
Natte straten in Cuba.
Achtergrond – Hoe vaak je water hebt, hangt af van waar op Cuba je woont. Op het tropische eiland is aan de kraan te merken dat het klimaat verandert.
Zeeheld Boyan Slat
Achtergrond – Op Nationale Heldendag is Boyan Slat een van onze Nederlandse helden. Een portret van deze oceaanopruimer.
Standing Rock Sioux-stam tegen de komst een nieuwe oliepijpleiding
Van ’t web – De Standing Rock Sioux-stam vecht voor hun waterreservaat door de oevers van de Missouri te barricaderen.
Achtergrond – De ontwerpers van De Urbanisten proberen met waterpleinen de voeten van Rotterdammers droog te houden.
bier in de zon
van de regen in de pub
Van ’t web – Bierbrouwerij de Prael uit Amsterdam heeft het vele regenwater van dit voorjaar verwerkt in een nieuw bitter blond biertje.
Drijvende stad
Achtergrond – Als het aan de Nederlandse pioniers Frits Schoute en Rutger de Graaf ligt, zijn drijvende steden binnen twintig jaar de realiteit.
Met de juiste kleding de plastic soep wegwassen
een zee van oplossingen
Achtergrond – Bij het wassen van kleding komen miljoenen stukjes plastic vrij, die uiteindelijk in zee belanden. Hoe ga je deze vervuiling te lijf?
dos winkel zeemaand
een zee van problemen
Interview – OneWorld sprak Dos Winkel, oprichter van de Sea First Foundation, over zijn missie om de oceanen te redden.
bierplezier
Van ’t web – Om te voorkomen dat zeedieren verstrikt raken in plastic, bedacht het Amerikaanse Saltwater Brewery een sixpack-verpakking die ze kunnen opeten.
bleekjes
Van ’t web – Vorige week brachten wetenschappers naar buiten dat meer dan 90 procent van het Great Barrier Reef verbleekt. GOOD Magazine zocht uit wat hieraan ten grondslag ligt.
droogte gaat het midden-oosten bedreigen
droog hè!?
Achtergrond – In tweederde van de Arabische landen kunnen tegen 2040 kritieke watertekorten ontstaan als niets gedaan wordt tegen de klimaatverandering.
Meer bomen zorgen voor minder overstrominge
Plantaardig
Onderzoek – Het doelgericht aanplanten van bomen aan de oevers van rivieren kan de hoeveelheid overstromingswater met 20 procent doen afnemen.
onderwaterturbines om energie op te wekken
diep in de zee
Nieuws – Uit stroming van oceanen kan al een aantal jaar energie worden opgewekt. Onderzoekers hebben nu een turbine ontworpen die die stroom ook kan opvangen.
Een druppeltje minder
Nieuws – Als de landbouw verstandiger omspringt met water, kan de wereldwijde voedselkloof tegen 2050 gehalveerd worden.
Achtergebleven boot op de vlakte van het Poopómeer
geen water meer
Reportage – Het één na grootste meer van Bolivia droogde afgelopen jaar volledig op. Een ecologische ramp die de lokale bevolking uit het gebied verdrijft.
enghaveparken wordt omgetoverd tot regenpark
rainproof
Nieuws – De Deense hoofdstad Kopenhagen bereidt zich voor op de klimaatverandering. Zogenaamde overstromingsparken en wolkbreukboulevards moeten overtollig regenwater opvangen en afvoeren.
Itumbiara dam in brazilië
onder hoogspanning
Rapport – De opwarming van de aarde vormt een ernstige bedreiging voor het opwekken van elektriciteit uit waterkracht. Duizenden dammen krijgen te maken met opdrogende waterreservoirs.
plastic afval in zee
waar/niet waar
Nieuws – Gisteren publiceerden verschillende media dat er in 2050 meer plastic dan vis in onze oceanen is te vinden. Een schokkend gegeven, maar klopt die voorspelling wel?
natte voeten
Opiniepeiling – Maar weinig Nederlanders zijn zich bewust van de overstromingsrisico's van ons land, zo blijkt uit een onderzoek van de NOS. 9 op 10 ondervraagden vertrouwt erop dat we voldoende beschermt tegen het water.
powerful
Nieuws – Honderden vissoorten worden bedreigd door waterkrachtcentrales, zeggen wetenschappers. Volgens hen worden de economische voordelen overschat en de gevolgen voor de biodiversiteit en visserij onderschat.
Abonneren op