Wordt zeewater eindelijk op grote schaal drinkbaar?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De nieuwe uitvinding komt van de hand van wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Zij bedachten een techniek waarmee aan de hand van schokgolven viezigheid of zout uit water kan worden gefilterd zodat er uiteindelijk drinkbaar zoet water overblijft. Het water stroomt door een buis die is gemaakt van frit, een soort half gesmolten glas. Door elektrische golven toe te voegen ontstaan er in het water concentraties van zout of andere stoffen die uit het water verwijderd kunnen worden.

Waarom het met deze techniek wel lukt
Dat zeewater momenteel nog niet op grote schaal kan worden omgezet in drinkwater heeft verschillende redenen. Meestal zijn technieken gewoon te duur of niet efficiënt genoeg om grote hoeveelheden zout water drinkbaar te maken. Dat geldt vooral voor de meest bekende techniek 'omgekeerde osmose', waarbij zout uit water wordt gefilterd door middel van membraantechniek. Volgens de wetenschappers van het MIT is van een kosten- of efficiëntieprobleem bij hun techniek geen sprake. De benodigde materialen zijn relatief goedkoop, waardoor toepassing op grote schaal met een verdere ontwikkeling grote kans van slagen heeft.

Lees hier meer over de uitvinding.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons