Kijktip: Hoe Amsterdam schoon drinkwater kreeg

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Onlangs nog bleken de riolen in aantal grote Nederlandse steden, waaronder onze hoofdstad, vol XTC-resten te zitten. Dat lijkt ernstig, maar levert volgens experts geen gevaar op voor ons drinkwater

Hoe anders was dat pakweg 175 jaar geleden, toen Amsterdammers bijna ten onder gingen aan het drinken van water. Het water dat de mensen gebruikten kwam namelijk uit dezelfde bronnen als waarin mensen hun behoefte deden, zoals de grachten. Een rioolstelsel was er niet. De ene na de andere cholera-epidemie brak uit in de stad.

Het tij keert
Tot een Joodse armenarts het niet langer kon aanzien. Samuel Sarphati schreef een pleidooi aan het stadsbestuur van Amsterdam. Met een strontkar en vuilnisophaaldienst wilde hij voorkomen dat het drinkwater verder werd vervuild. In zijn missie voor schoon drinkwater kreeg hij hulp van Jacob van Lennep. De schrijver liet een kanaal graven van Bloemendaal tot Amsterdam, om het verse water uit de duinen naar de vieze binnenstad van Amsterdam te voeren. Hieruit ontstond de Amsterdamse Duinwater-Maatschappij.

De maatregelen hadden effect en volgens sommigen hebben de twee pioniers ervoor gezorgd dat Amsterdam anno 2015 nog altijd het beste drinkwater ter wereld heeft van alle grote steden in de wereld.

Bekijk hier de hele aflevering van 'Amsterdam, een kolerestad' van de IJzeren Eeuw.

Lees hier hoe schoon ons drinkwater eigenlijk is anno 2015.

[[{“fid”:”37360″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“style”:”height:72px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons