Drinkwater & Hygiëne

Actueel –  OneWorld zet op een rij hoe het hergebruik van afvalwater werkt én hoe jij kunt bijdragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit wereldwijd.
mistnetten in peru om water op te vangen
Reportage – De organisatie 'Peruanos sin agua' vangt in de droge woestijn mist dat wordt omgezet in drinkwater voor families.
toilet doorspoelen met drinkwater
de pot op
Achtergrond – Dagelijks spoelen we per persoon meer dan 30 liter schoon drinkwater het riool in na een toiletbezoek. Kan dat niet anders?
Actueel – Op Facebook leidt de promotie van Albert Heijn’s ‘Fiji’s finest water’ tot verontwaardigde reacties.
Indianenwijsheid
Reportage – Een systeem dat nog stamt uit de tijd van voor de Inca's zou weleens een oplossing kunnen zijn voor het waterprobleem van de Peruviaanse hoofdstad.
Circulair boeren in de Achterhoek
Reportage – Deze boeren proberen het meeste te maken van hun koeienpoep. Voedingsstoffen gaan tot nu toe vaak verloren.
Achtergrond – In India doen 600 miljoen mensen hun dagelijkse behoefte in het openbaar en hebben 100 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Startup SHRI probeert met een slimme oplossing beide vliegen in één klap te vangen.
ondrinkbaar
Rapport – Miljoenen inwoners van Bangladesh drinken water dat vervuild is met arsenicum.
water halen in nederland en in kenia
een slok op een borrel
Video – Dit filmpje brengt op treffende wijze in beeld hoeveel tijd en moeite het kost om in Kenia dagelijks schoon water te krijgen en hoe vanzelfsprekend 'wij' de kraan opendraaien.
wereldwaterdag
Blog – Vandaag is het Wereldwaterdag. Hoe kan de moeilijkst bereikbare groep mensen aan schoon drinkwater worden geholpen?
duurzaam drinken
Lijstje – Vijf metropolen in ontwikkelingslanden die hun watervoorraden op creatieve en effectieve wijze beschermen.
met lood vergiftigd water in flint
waterschandaal
Van ’t web – Het drinkwaterschandaal dat het Amerikaanse Flint momenteel treft laat ook bekende Amerikanen niet koud. Onder andere komiek en presentator Jimmy Fallon, de rockband Pearl Jam en rapper Big Sean trokken hun portemonnee.
uitreiking handtekeningen kraanwater graag campagne
kraanwater graag
Verslag – Gisteren overhandigde een kraanwatercoalitie tijdens de Horecava in de Amsterdamse RAI ruim 100.000 handtekeningen van de petitie 'Overal Kraanwater Graag'.
uitreiking MVO manager van het jaar
waterfreak
Interview – Vijf jaar geleden zette Birgitta Kramer haar tic om lopende kranen dicht te draaien om in de rol van duurzaamheidmanager bij Vitens. Begin november werd ze verkozen tot MVO-manager van het jaar.
opgelost?
Van ’t web – De laatste jaren duiken er steeds vaker technieken op die zout water omzetten in drinkbaar zoet water. Maar vaak zijn ze te duur om op grote schaal in te zetten. Daar heeft deze uitvinding volgens de bedenkers geen last van.
goede sanitaire voorzieningen op world toilet day
wereldtoiletdag
Actueel – Misschien was het je nog niet opgevallen, maar vandaag is het World Toilet Day. En dat betekent niet dat we de hele dag poep- en piesgrapjes moeten maken.
het kan toch
Blog – Douwe van Loenen en Koen van Bremen van LiveBuild schreven tweeënhalf jaar geleden over het falen van waterprojecten. Tijd voor een positief verhaal vinden ze: hoe waterprojecten wél kunnen slagen.
drinkwater sdg water en sanitatie
noodzaak
Opinie – Onmogelijk dat de zesde van de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's), 'water en sanitair voor iedereen', pas wordt gehaald in 2030. Dat vindt Geeta Rao Gupta, uitvoerend directeur van UNICEF.
afwassen is onderdeel van waterverbruik
game on
Nieuws – Om mensen inzicht te geven in ons dagelijks waterverbruik en dat te verduurzamen, liet drinkwaterbedrijf Vitens een game ontwikkelen voor wijkbewoners en basisschoolleerlingen in Leeuwarden. Vandaag is de aftrap.
foto van water in Sverdlov, Armenië
werken aan water
Reportage – Door gebrekkige watervoorzieningen in Oost-Europa hebben liefst 19 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Jenda Terpstra reisde af naar Armenië waar dorpelingen werken aan een goed waterleidingsysteem.
drinkable book zuivert water om te drinken
leuk om te lezen
Van ’t web – Lezen over schoon drinkwater is interessant, als je het tegelijkertijd kunt creëren is het nog mooier. Amerikaanse wetenschappers hebben een boek ontwikkeld, waarmee je vies water kunt zuiveren.
prepaid water in kenia
waterblog
Blog – IDleaks-oprichter Tabitha Gerrets woont in Kenia en blogt over de wondere waterwereld aldaar. In haar derde blog vertelt ze hoe over het bezoek van Obama en innovatieve waterondernemingen die uit de grond schieten.
water in Syrische burgeroorlog
water in de strijd
Nieuws – Unicef waarschuwt voor een nieuwe crisis in de Syrische stad Aleppo als de drinkwatervoorzieningen in de regio niet stabiel blijven.
jongen drinkt water in Rajasthan
water in de toekomst
Lijstje – Hoe kunnen we 9 miljard mensen in 2030 van goede sanitaire voorzieningen en voldoende drinkwater voorzien? Waterexperts zetten voor The Guardian dertien zaken op een rijtje, OneWorld pikt er een aantal uit.
waterflesjes op een rij
madness
Van ’t web – Wereldwijd drinken we evenveel verpakt water als melk, zo meldt The Guardian. De Britse krant vraagt zich af waar het op slaat dat er dagelijks miljoenen plastic flesjes over de wereld worden verscheept.
Abonneren op