De beste water-artikelen van 2015

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het jaar loopt op z'n einde, en dus is het weer tijd voor lijstjes. Dit vonden wij de tien beste, leukste of meest interessante water-artikelen van 2015. Met dit leesvoer kom je de kerstvakantie wel door.

Wordt blauw het nieuwe groen?
De zon en de wind staan al even op de kaart als duurzame energiebronnen, maar ook water is aan een sterke opmars bezig. Vorig jaar werd de eerste blauwe energiecentrale ter wereld geopen. Hoogleraar membraantechnologie Kitty Nijmeijer vertelt wat de mogelijkheden zijn van energiewinning uit zout en zoet water. Lees hier verder.

Duurzaam drijvend wonen op Schoonschip
Vanaf volgend jaar verrijst in Amsterdam-Noord de duurzame wijk Schoonschip, dertig woonboten die samen een zelfvoorzienende gemeenschap vormen. Medebedenker en idealist Thomas Sykora legt uit hoe zijn droom werkelijkheid wordt en waarom je voor zo'n project een volhouder moet zijn. Lees hier verder.

De Gandhi van het water
De Indiër Rajendra Singh staat in zijn thuisland bekend als 'water Gandhi' of ‘de waterman van India’. Voor zijn werk in de Indiase woestijnstaat Rajasthan ontving hij de prestigieuze Stockholm Water Prize, ook wel de 'Nobelprijs voor Water' genoemd. Aletta André sprak met hem. Lees hier verder.

Hoe schoon is ons drinkwater eigenlijk?
Medicijnresten, drugs, bestrijdingsmiddelen, microplastics, er blijkt van alles in ons drinkwater te zitten. Maar moeten we ons daadwerkelijk zorgen maken als we de kraan opendraaien? Lees hier verder.
 

Koester onze regenwormen!
In de wereld onder onze voeten krioelt het ervan: regenwormen. Maar wat weten we eigenlijk over deze glibberige beestjes? Niet genoeg, vindt wormenexpert Nick van Eekeren. Hij legt uit waarom regenwormen essentieel zijn voor een gezonde bodem, duurzame voedselproductie én goede regenopvang. Lees hier verder.

Een groene muur in de Afrikaanse droogte
In 2006, het 'jaar van de verwoestijning', reisden journalist Mariken Stolk en fotograaf Johannes Odé door Senegal om de strijd tegen de verwoestijning vast te leggen. Negen jaar later keren ze terug en zien ze in verschillende delen van het land hoe bosaanplant en groentetuinen met druppelirrigatie een groene muur moeten vormen. Lees hier verder.

Schoon genoeg van microplastics
Je ziet ze nauwelijks, toch gebruiken veel mensen ze dagelijks. Maar de zogenaamde microplastics, die vaak in tandpasta, shampoo en cosmetica zitten, vormen een gevaar voor mens en milieu. Afvalexpert Jeroen Dagevos van de Plastic Soup Foundation legt uit hoe het kleine grote gevaar kan worden verslagen. Lees hier verder.

Kledingbibliotheek Lena rekent af met fast fashion
Nog snel even die mooie jurk voor het feestje halen bij de Zara? Het is een koopje, maar hoe vaak trek je 'm aan? Een belangrijke afweging, want onze kleding zit vol met water. Vier Brabantse dames vonden de oplossing voor dit dilemma: een kledingbibliotheek. Niet kopen, maar lenen. Lees hier verder.

Hoe de PKK-guerrilla wordt ingedamd
Lokale bevolkingsgroepen die moeten verhuizen, natuurschoon dat wordt vernietigd; de aanleg van stuwdammen gaat niet zelden gepaard met een hoop controverse. Maar een dam inzetten als oorlogswapen is weer iets nieuws. Alex Kemman zocht uit hoe de PKK-guerrilla in Oost-Turkije wordt gedwarsboomd met waterkrachtcentrales. Lees hier verder.

Redt Nederlandse 'vogel' Jakarta van de zee?
Een afsluitdijk in de vorm van de nationale Garuda-vogel moet de Indonesische hoofdstad Jakarta van de ondergang redden. De metropool zakt ieder jaar met een kwart meter waardoor het zeewater verder oprukt. Het stadsbestuur is alleen nog niet overtuigd van het Nederlandse ontwerp. Lees hier verder.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons