Oceanen op aarde 22 biljoen euro waard

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Met een bruto nationaal product van 2,3 biljoen euro per jaar zouden de oceanen zevende staan op de lijst van grootste bedrijven. Dat blijkt uit het rapport, Reviving the Ocean Economy, dat het WNF opstelde in samenwerking met de Universiteit van Queensland en de Boston Consulting Group (BCG). In totaal vertegenwoordigen ze een economische waarde van 22 biljoen euro (= 22.000 miljard euro). De onderzoekers benadrukken dat het een conservatieve schatting is. Zo wordt veel visvangst door lokale vissers nergens geregistreerd.

"De oceaan geeft ons werk en eten, de oceaan ondersteunt onze gezondheid en ons welzijn, maar toch staan we het toe dat het voor onze ogen instort", zegt Lambertini. "Als we onze leiders niet kunnen inspireren met alledaagse verhalen, dan misschien wel met een harde economische analyse."

Nieuw verdrag
De internationale wateren, buiten het continentale plat dus, die tweederde van de oceaan uitmaken, zijn een domein van wetteloosheid op dit moment. Afgelopen januari besloot een werkgroep van de Verenigde Naties (VN) dat er een bindend verdrag moet komen ter bescherming van het zeeleven en de genetische bronnen, genaamd de High Seas Biodiversity Agreement.

Als we leiders niet kunnen inspireren met alledaagse verhalen, dan maar met een economische analyse

De oceanen zijn de nieuwe 'frontier', zegt Palitha Kohona, voormalig ambassadeur van Sri Lanka en covoorzitter van de werkgroep. Volgens hem zoeken grote bedrijven er naar organismes om lucratieve medicijnen van te maken. "De rijke landen hebben al onderzoeksschepen en ontwikkelen soms zelfs al producten, zoals medicijnen, die gebaseerd zijn op materiaal dat uit de internationale wateren is gehaald. Die landen verzetten zich tegen de plannen om dit te reguleren."

Het gebied bestrijkt bijna de helft van het aardoppervlak. Er bevinden zich ecosystemen die ecologisch zeer belangrijk zijn en ernstig worden bedreigd. Volgens de VN is het beheer hiervan 'inadequaat, zeer gefragmenteerd en slecht gehandhaafd'.

Uitputting
Het WNF-rapport heeft in kaart gebracht wat de zee oplevert aan vis, kustbescherming tegen storm en tsunami’s, toerisme en scheepvaart. Tweederde hiervan is afhankelijk van de gezondheid van het ecosysteem. Uitputting van visgronden, ontbossing van mangroves en het verdwijnen van koraalriffen en zeegras bedreigen de economische machine waar veel mensen van hun levensonderhoud van afhankelijk zijn.

Klimaatverandering is een van de belangrijkste oorzaken van de verslechterende gezondheid van de oceanen. Als de temperatuur blijft stijgen, zullen koraalriffen in 2050 volledig verdwenen zijn. Het water wordt namelijk niet alleen warmer, maar ook zuurder. Roofbouw is een andere hoofdoorzaak van de achteruitgang. Op 90 procent van de visgronden wordt maximaal gevist of zelfs teveel. Zo is er van de populatie Pacifische blauwvintonijn nog maar 4 procent over sinds de grote visserij begon.

Het rapport komt met acht aanbevelingen om het tij te keren. Zo moet er actie worden ondernomen op klimaatverandering en moeten er sterke afspraken worden gemaakt om kusten en kustgebieden te beschermen.

Het hele rapport van het WNF is hier (in het Engels) te vinden.

Foto: cc

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons