Bron van conflict

Nieuws – Op een paar uur rijden van het gebied waar de Standing Rock Sioux tegen een oliepijpleiding protesteerde, is meer dan 660.000 liter olie gelekt.
Nieuws – De Amerikaanse overheid geeft geen vergunning af voor een oliepijpleiding door het reservaat van de inheemse Standing Rock Sioux.
Mythische rivier zorgt voor succes tegen olieboringen
vechten voor de natuur
Reportage – Natuurliefhebbers in Colombia hebben weten te voorkomen dat maar liefst vier natuurparken en een rivier met vijf kleuren aangetast zouden worden door olieboringen van een Amerikaans bedrijf.
Water de nieuwe olie
vloeibaar geld
Achtergrond – Grootbanken en multimiljonairs slaan een slaatje uit wereldwijde watertekorten door zoetwatervoorraden op te kopen en massaal te investeren in waterinfrastructuur en nutsvoorzieningen. Is water de nieuwe olie?
gekapte mangrove naast de aanbouw van nieuwe appartementen
vernietigend
Reportage – Zonaanbidders op de witte stranden hebben er niets van gemerkt, maar opnieuw is een stuk mangrovebos opgeofferd voor de ontwikkeling van Cancun.
Lago Gral Carrera in Aysen, Chili
ingedamd
Nieuws – De komst van een megadam in de wildernis van Patagonië leidt in Chili tot grote discussie over de duurzaamheid en effectiviteit van grootschalige waterkrachtcentrales.
watervervuiling door de mijnindustrie
vies, viezer, smerigst
Van ’t web – Van giftig afvalwater tot vuilstortplaatsen van mijnen of olielekkages; nooit eerder waren 's werelds rivieren, meren en oceanen zo vervuild als nu.
plateau van tibetaans drinkwater in de himalayas
bron van problemen
Van ’t web – China is 's werelds grootste consument én producent van flesjeswater. In de Tibetaanse Himalayas is nog een oceaan aan vers water te winnen, alleen strookt dat niet helemaal met het Chinese klimaatbeleid.
watercrisis is oorzaak van huidige vluchtelingstroom
schaarste
Van ’t web – Achter de conflicten die de vluchtelingencrisis veroorzaken schuilt een belangrijke factor: water (of juist een gebrek daaraan). Zo laat het World Resources Institute (WRI) zien.
Bouw van dam in de Nijl zorgt voor spanningen tussen Ethiopië en Egypte
damconflict
Achtergrond – Egypte vreest voor het voortbestaan van het land door de komst van The Grand Renaissance Dam, waar Ethiopië momenteel aan bouwt. Maar hoe terecht is deze angst?
aanleg Barro Blanco in Panama
vechten tegen een dam
Achtergrond – Een gebied van tien voetbalvelden groot in het westen van Panama komt onder water te staan door de bouw van een stuwdam: De Barro Blanco. Maar waar moeten de bewoners van het gebied naartoe?
dam in Panama
Dammen
Achtergrond – Hoe ver mogen Nederlandse banken gaan om hun projecten in ontwikkelingslanden door te drukken?
handel over water
Nieuws – Vandaag wordt de tweede vaargeul van het Suezkanaal in Egypte geopend. Volgens de Egyptische overheid is het extra kanaal van groot belang voor de wereldwijde scheepvaart, maar critici zetten vraagtekens bij de noodzaak ervan.
protesten rio tegen vervuild water baai
Bring in the Dutch
Reportage – Het water waarin tijdens de Olympische Spelen in 2016 wordt gesurft en gezeild is nog altijd ernstig vervuild. De autoriteiten maken weinig haast om de problemen op te lossen, maar het Nederlandse bedrijfsleven springt bij.
zwemwater in nederland hoe schoon
Plons
Tip/Tips – Het zonnetje schijnt weer en dat is voor veel mensen reden om een afkoelende duik te nemen. Met een handig kaartje kun je precies zien hoe de kwaliteit van het zwemwater door heel Nederland is beoordeeld.
Massaal verzet tegen handelsverdragen TISA en TTIP
Waterbusiness
Achtergrond – Terwijl TTIP vol in de belangstelling staat, hangen ons meer handelsverdragen boven het hoofd.
vervuild water door kolenmijnen in India
vuil water
Achtergrond – In de Indiase deelstaat Meghalaya heeft de kolenmijnindustrie grote impact op het milieu. Sluiting van de mijnen heeft echter grote gevolgen. Twee filmmakers legden de problemen vast in de documentaire 'Broken Landscape'.
Chileense boeren dupe waterwet
waterconflict
Reportage – Chili is rijk aan water, maar het wordt ongelijk verdeeld. Kleine Chileense boeren pikken het niet langer en willen dat water opnieuw een openbaar goed wordt.
De aanleg van de GERD dam in Ethiopië
Afrikaans watergevecht
Achtergrond – De bouw van een grote hydro-elektrische dam in Ethiopië zet de geopolitieke verhoudingen in Noord-Afrika op scherp. Een reconstructie van een sluimerend conflict.
Ananasteelt Costa Rica
niet zo zoetsappig
Reportage – In Costa Rica maken pesticiden van ananasproducent Fresh Del Monte het drinkwater onbruikbaar. Daardoor komt er bij duizenden Costa Ricanen al jaren geen water meer uit de kraan.
Vuur op het water India
Brandend water
Nieuws – In Nederland kennen we het als spreekwoord, maar in de Indiase stad Bangalore kun je het ook letterlijk gebruiken. Het Bellandur-meer is zo vervuild met giftige stoffen dat inwoners het water zien branden.
roze geiser in IJsland
roze is het nieuwe blauw
Van ’t web – Het was bedoeld als een mooi kunstproject, maar het eindigde in een hoop verontwaardiging bij natuurliefhebbers en een boete van ruim 670 euro voor de kunstenaar.
Vissers op de oceaan
money, money, money
Nieuws – De onaangeboorde rijkdommen in de oceanen zijn naar schatting 22 biljoen euro waard. Maar we laten ze volgens het WNF afglijden naar de status van een arm land.
Olympisch water rio
olympische afgang
Van ’t web – Volgend jaar vinden de Olympische Spelen in Rio de Janeiro plaats, maar de kans is klein dat de roei- en zeilwedstrijden op schoon water plaatsvinden. De inwoners van Rio schamen zich diep.
demonstranten voor water in Ierland
dankbaar voor water
Actueel – Zondag 22 maart is het Wereldwaterdag en zeggen we massaal #dankjewel voor kraanwater. Want voor ons mag schoon kraanwater heel normaal zijn, in de landen om ons heen moeten burgers er voor strijden.
Abonneren op