Water

zonnebrand
Achtergrond – Elk jaar spoelt er 4000 tot 6000 ton zonnebrand de zee in, doordat we gaan zwemmen met ingesmeerde lichamen. Het water raakt hierdoor vervuild.
Plasticvervuiling van de zee
Actueel – Voor de gezondheid van mens en dier moet de wereld in actie komen tegen plasticvervuiling van de zee. De oceanenconferentie wil hieraan gaan werken.
werken op de kwekerij van de gemeenschap
Interview – Wat zijn beboste landschappen en wat is het belang hiervan? Hoe dragen deze landschappen bij aan het behalen van de Sustainable Development Goals?
Achtergrond – 'Als Nederland de klimaatdoelen wil halen kost dat een huishouden tot 700 euro extra, en hoe langer we wachten hoe meer dat wordt.'
Achtergrond – Nu het mausoleum is verplaatst, lijkt de overstroming van de oude stad met haar culturele en historische schatten onvermijdelijk.
Sea Rangers
Zee
Actueel – Hoe bescherm je de eindeloze zeeën en oceanen tegen illegale visserij? Wietse van der Werf leidt burgers op tot zee rangers.
Achtergrond – Waarom is er honger in Zuid-Soedan? Niet vanwege ‘extreme droogte’, hoewel dat tot voor kort wel beweerd werd op de website van Giro555.
Merel, vrijwilligster van expeditie Juttersgeluk
Reportage – De expeditie trekt langs verschillende kustgemeentes in Nederland en recycled het gevonden plastic: nu kun je er mee touwtje springen.
Het leven achter de zeemuur van Jakarta
overstromingsgevaar
Interview – Cynthia Boll fotografeerde de strijd van inwoners van Jakarta tegen de oprukkende zee. Haar werk is nu te zien in het Watersnoodmuseum.
Actueel –  OneWorld zet op een rij hoe het hergebruik van afvalwater werkt én hoe jij kunt bijdragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit wereldwijd.
Natte straten in Cuba.
Achtergrond – Hoe vaak je water hebt, hangt af van waar op Cuba je woont. Op het tropische eiland is aan de kraan te merken dat het klimaat verandert.
Zeewater
Actueel – Zuid-Koreaanse ingenieurs ontwikkelen een batterij op zeewater die het gebruik van huidige, weinig duurzame batterijen op termijn overbodig maakt.
Nieuws – Op een paar uur rijden van het gebied waar de Standing Rock Sioux tegen een oliepijpleiding protesteerde, is meer dan 660.000 liter olie gelekt.
Jongeren van actiegroep LUCHA. Foto: Anneke Verbraeken
Achtergrond – LUCHA voert vreedzaam actie om het door en door corrupte Congolese systeem te veranderen.
mistnetten in peru om water op te vangen
Reportage – De organisatie 'Peruanos sin agua' vangt in de droge woestijn mist dat wordt omgezet in drinkwater voor families.
Nieuws – De Amerikaanse overheid geeft geen vergunning af voor een oliepijpleiding door het reservaat van de inheemse Standing Rock Sioux.
Actueel – Al maanden verzetten de Sioux indianen zich tegen de Dakota oliepijplijn. Maar hoelang houden ze dit nog vol?
Zeeheld Boyan Slat
Achtergrond – Op Nationale Heldendag is Boyan Slat een van onze Nederlandse helden. Een portret van deze oceaanopruimer.
Standing Rock Sioux-stam tegen de komst een nieuwe oliepijpleiding
Van ’t web – De Standing Rock Sioux-stam vecht voor hun waterreservaat door de oevers van de Missouri te barricaderen.
Interview – Dr. Mahmoud Shatat groeide op in Gaza en werkt hier nu als Water- en Sanitatiedeskundige voor Oxfam.
Reportage – Het innovatieve ontwerp is alom geroemd, maar er gaat geen kind in naar school.
koraal 3d-printer
Actueel – Het Caraïbische eiland Bonaire gaat dood koraal herstellen met behulp van een 3D-printer. Ook kunstkoraal trekt zeeleven aan.
Chinese studenten moeten betalen voor doorspoelen wc
Van ’t web – Chinese studenten mogen niet meer onbeperkt hun grote en kleine boodschap kosteloos doorspoelen.
toilet doorspoelen met drinkwater
de pot op
Achtergrond – Dagelijks spoelen we per persoon meer dan 30 liter schoon drinkwater het riool in na een toiletbezoek. Kan dat niet anders?
medium grootte overstroming sloppenwijk Jakarta
Interview – Antropologe Roanne van Voorst woonde een jaar in een sloppenwijk in Jakarta, om aan den lijve te ondervinden hoe zij omgaan met overstromingen.
Abonneren op