Water

Achtergrond – Nu het mausoleum is verplaatst, lijkt de overstroming van de oude stad met haar culturele en historische schatten onvermijdelijk.
Sea Rangers
Zee
Actueel – Hoe bescherm je de eindeloze zeeën en oceanen tegen illegale visserij? Wietse van der Werf leidt burgers op tot zee rangers.
Achtergrond – Waarom is er honger in Zuid-Soedan? Niet vanwege ‘extreme droogte’, hoewel dat tot voor kort wel beweerd werd op de website van Giro555.
Merel, vrijwilligster van expeditie Juttersgeluk
Reportage – De expeditie trekt langs verschillende kustgemeentes in Nederland en recycled het gevonden plastic: nu kun je er mee touwtje springen.
Het leven achter de zeemuur van Jakarta
overstromingsgevaar
Interview – Cynthia Boll fotografeerde de strijd van inwoners van Jakarta tegen de oprukkende zee. Haar werk is nu te zien in het Watersnoodmuseum.
Actueel –  OneWorld zet op een rij hoe het hergebruik van afvalwater werkt én hoe jij kunt bijdragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit wereldwijd.
Natte straten in Cuba.
Achtergrond – Hoe vaak je water hebt, hangt af van waar op Cuba je woont. Op het tropische eiland is aan de kraan te merken dat het klimaat verandert.
Zeewater
Actueel – Zuid-Koreaanse ingenieurs ontwikkelen een batterij op zeewater die het gebruik van huidige, weinig duurzame batterijen op termijn overbodig maakt.
Nieuws – Op een paar uur rijden van het gebied waar de Standing Rock Sioux tegen een oliepijpleiding protesteerde, is meer dan 660.000 liter olie gelekt.
Jongeren van actiegroep LUCHA. Foto: Anneke Verbraeken
Achtergrond – LUCHA voert vreedzaam actie om het door en door corrupte Congolese systeem te veranderen.
mistnetten in peru om water op te vangen
Reportage – De organisatie 'Peruanos sin agua' vangt in de droge woestijn mist dat wordt omgezet in drinkwater voor families.
Nieuws – De Amerikaanse overheid geeft geen vergunning af voor een oliepijpleiding door het reservaat van de inheemse Standing Rock Sioux.
Actueel – Al maanden verzetten de Sioux indianen zich tegen de Dakota oliepijplijn. Maar hoelang houden ze dit nog vol?
Zeeheld Boyan Slat
Achtergrond – Op Nationale Heldendag is Boyan Slat een van onze Nederlandse helden. Een portret van deze oceaanopruimer.
Standing Rock Sioux-stam tegen de komst een nieuwe oliepijpleiding
Van ’t web – De Standing Rock Sioux-stam vecht voor hun waterreservaat door de oevers van de Missouri te barricaderen.
Interview – Dr. Mahmoud Shatat groeide op in Gaza en werkt hier nu als Water- en Sanitatiedeskundige voor Oxfam.
Reportage – Het innovatieve ontwerp is alom geroemd, maar er gaat geen kind in naar school.
koraal 3d-printer
Actueel – Het Caraïbische eiland Bonaire gaat dood koraal herstellen met behulp van een 3D-printer. Ook kunstkoraal trekt zeeleven aan.
Chinese studenten moeten betalen voor doorspoelen wc
Van ’t web – Chinese studenten mogen niet meer onbeperkt hun grote en kleine boodschap kosteloos doorspoelen.
toilet doorspoelen met drinkwater
de pot op
Achtergrond – Dagelijks spoelen we per persoon meer dan 30 liter schoon drinkwater het riool in na een toiletbezoek. Kan dat niet anders?
medium grootte overstroming sloppenwijk Jakarta
Interview – Antropologe Roanne van Voorst woonde een jaar in een sloppenwijk in Jakarta, om aan den lijve te ondervinden hoe zij omgaan met overstromingen.
Achtergrond – De ontwerpers van De Urbanisten proberen met waterpleinen de voeten van Rotterdammers droog te houden.
Actueel – Op Facebook leidt de promotie van Albert Heijn’s ‘Fiji’s finest water’ tot verontwaardigde reacties.
Interview – Fish4Food onderzoekt de rol van vis in voedselzekerheid.
Lijstje – Het biertje uit de supermarkt heeft behoorlijk wat impact op het milieu. Wij zetten vijf duurzame alternatieven voor het 'gewone' biertje op een rij.
Abonneren op