Wapenembargo in Sierra Leone systematisch geschonden

15-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: onzeWereld

De RUF houdt Sierra Leone en de VN sinds weken in een oorlogszuchtige greep. Via landen als Liberia en Burkina Faso worden de rebellen van nieuwe wapens voorzien. Human Rights Watch (HRW) benadrukt dat de crisis in het West-Afrikaanse land niet kan worden opgelost ‘zonder aandacht te besteden aan de wapenleveranties voor de rebellen’.

HRW-onderzoekster Lisa Misol: ‘Nu het vredesakkoord van vorig jaar uit elkaar rafelt, valt te verwachten dat de rebellen hun kanalen voor wapenleveranties weer zullen activeren. Tenzij de VN stevige maatregelen nemen om dat tegen te houden.’

HRW heeft gedocumenteerde gevallen van wapenleveranties via een bedrijf in Oekraïne. Dat verkocht wapens aan de overheid van Burkina Faso via een in Gibraltar geregistreerd bedrijf. Het ministerie van Defensie in Burkina Faso verklaarde dat zij de ‘eindgebruiker’ is van de wapens, maar verkoopt ze weer door aan de RUF.

Human Rights Watch roept de VN-Veiligheidsraad op om inspectieteams te machtigen langs de grens met Liberia en op wegen en landingsbanen controles uit te voeren. Elk wapentransport, legaal of illegaal, dat wordt vastgesteld moet worden tegengehouden, vindt HRW.

Tevens vraagt de mensenrechtenorganisatie de VN om een officieel onderzoek in te stellen naar de wapen- en diamanthandel in en naar gebieden die door de rebellen worden gecontroleerd. HRW wil dat de VN officieel vastleggen hoe de distributie verloopt en nagaan hoe de wapenleveranties gestopt kunnen worden. Overtreders van het embargo moeten worden opgepakt.

Amnestie voor misdaden
Het vredesakkoord dat op 7 juli 1999 werd gesloten wordt op grove wijze geschonden. Onder het akkoord hebben de overheid in Freetown, de rebellen, de VN, de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid (OAE) en de Economische Eenheid van Westafrikaanse landen (Ecowas) hun handtekening gezet. De rebellen beloofden de wapens neer te leggen in ruil voor een plek in een nieuwe regering.


De wapens zwegen echter niet. RUF-leider Foday Sankoh trekt zich weinig aan van het vredesakkoord. Vorige week werden zeven VN-medewerkers gedood en 500 gevangen gehouden. Maar volgens mensenrechtenorganisaties zijn vooral burgers op de meest wrede wijze het slachtoffer van de RUF.

Het akkoord voorziet in een amnestie voor misdaden die werden begaan tijdens de bijna tien jaar durende burgeroorlog. Tevens zou een nationale mensenrechtencommissie worden opgericht die een onderzoek moet doen naar de burgeroorlog met verzoening als doel.

Van de 5000 wapens die wel werden ingeleverd bij de Afrikaanse vredesmacht Ecomog waren de meeste afkomstig van overheidssoldaten. De RUF heeft naar schatting nog 45.000 vuurwapens. Recent zijn volgens de VN ook honderden vuurwapens, zware artillerie en legervoertuigen gestolen van de VN-vredesmacht.

Bijkomend probleem is de vervanging van Ecomog door de VN-vredesmacht. Voorheen controleerde Ecomog nog enigszins de afspraken van het vredesakkoord. Deze VN-soldaten hebben echter helemaal geen mandaat om wapencontroles uit te voeren.

VN-secreatris-generaal Kofi Annan kritiseerde de westerse gemeenschap omdat er onvoldoende steun komt voor een daadkrachtige VN-vredesmacht in Sierra Leone.

Human Right Watch over Sierra Leone

Reacties