Walvisvangst nauwelijks levensvatbaar

20-06-2006
Door: Gijs Moes
Bron: Trouw

Zo'n tweeduizend ton walvisvlees moet dit jaar zijn weg vinden naar de consument. Maar de klanten in Noorwegen, Japan en IJsland hebben er niet zo veel trek meer in.

De walviswangst is commercieel weinig aantrekkelijk. De kosten zijn hoger dan de opbrengst van het vlees in de winkels, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van natuur- en dierenbeschermers in IJsland. Pogingen om walvisvlees te exporteren zijn gestrand. Landen die zelf walvissen vangen, houden de grenzen dicht en in andere landen is er al helemaal geen markt voor.

Het eten van walvis drijft vooral op traditie. De vangst is - economisch gezien - een uithoek in de visserij, waarmee een kleine bedrijfstak, veelal gesteund door subsidies, zich staande houdt. Nergens wordt er veel geld mee verdiend, de markt krimpt en de voorraden zijn moeilijk te slijten. In Japan eindigen sommige walvissen als katten- en hondenvoer, Noorwegen probeerde enkele jaren geleden nog walvisvlees in Namibië en Zimbabwe te ruilen voor ivoor.

Lees verder bij Trouw

Reacties