VSO-vrijwilligers geven aidsvoorlichting in Zuidelijk Afrika

18-07-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

In Zuidelijk Afrika wordt nog maar weinig voorlichting gegeven over aids. De inzet van de VSO-ers zou hard nodig zijn. Volgens VSO is het voor vreemden makkelijker om aids aan te snijden in Zuidelijk Afrika dan voor lokale hulpverleners. 'In een groep kan een buitenstaander makkelijker iets inbrengen waarop een taboe rust. Je kunt je er altijd achter verschuilen dat je een buitenstaander bent en niet wist dat het onderwerp zo pijnlijk is', zegt Van der Luit.

Een van de initiatiefnemers bij VSO was Dave de Mello, een Britse mechanicus, die bij Guardian Motors in Zambia ging werken. Zijn Zambiaanse baas stierf acht maanden na zijn aankomst aan aids. De Mello was daar zo van ondersteboven dat hij samen met een collega, die een broer aan aids had verloren, bewustwordingsdagen organiseerde voor het personeel. Het management van Guardian Motors stelde daarop gratis condooms ter beschikking voor de werknemers. ‘Zo werkt een buitenstaander als katalysator', aldus Van der Luit.

Een ander voordeel van de inzet van de VSO-ers is, volgens Van der Luit, dat zij meer kennis hebben van de aids-problematiek dan de lokale bevolking, juist omdat aids in die landen een taboe is. ‘Daarnaast kan een gesprekspartner het prettig vinden om over het onderwerp te praten met iemand die niet behoort tot zijn familie of vriendenkring.’

Voor concrete resultaten van de voorlichting door VSO-ers is het nog te vroeg, maar met name de vrijwilligers die in het onderwijs of de gezondheidszorg werken, bereiken een groot publiek, stelt Van der Luit.

Zie ook: Unicef: massale aidsvoorlichting aan jongeren derde wereld

Reacties