VS willen einde aan Chinese subsidies

04-02-2007
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Volgens de Amerikaanse Handelsgezant Susan Schwab hebben gesprekken met China over de zaak niets uitgehaald. De VS zien geen andere uitweg meer dan Wereldhandelsorganisatie (WTO) in te schakelen.'Amerikaanse bedrijven moeten het met gelijke wapens kunnen opnemen tegen hun Chinese concurrenten', zegt Schwab. Volgens haar misbruikt China zijn belastingsysteem en subsidieregelingen om Chinese bedrijven te bevoordelen.
 
Vooral kleine en middelgrote bedrijven uit de VS hebben het daardoor moeilijk op de Chinese markt en in andere landen waar Chinese exporteurs opduiken. Getroffen worden uiteenlopende sectoren, van producenten van staal over papier tot computers.
 
De Amerikaanse regering zegt dat Chinese bedrijven onder meer kunnen genieten van lagere importtarieven, belastingverminderingen, goedkope leningen en premies voor goed presterende exporteurs. Die voordelen deden ook veel Aziatische bedrijven vestigingen openen in China. De VS ergeren zich aan hun negatieve handelsbalans met China. In 2005 voerde China voor 243 miljard dollar uit naar de VS, zes keer meer dan wat de VS naar China exporteerde. In 2006 is de kloof waarschijnlijk nog groter geworden.
 
Ironisch genoeg ligt de Amerikaanse regering zelf al jaren onder vuur omdat ze voor miljarden steun verleent aan Amerikaanse boeren. In 2005 oordeelde de WHO bijvoorbeeld dat de 3,2 miljard dollar die de VS elk jaar aan hun katoenboeren uitkeren, niet in overeenstemming is met de WTO-regels.

Reacties