'VS wereldkampioen dumping landbouwprodukten'

13-02-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

De studie ‘US Dumping on World Agricultural Markets: Can Trade Rules Help Farmers?’ vergelijkt de kost- en marktprijs van maïs, katoen, sojabonen, tarwe en rijst. Met ‘schokkende’ resultaten als uitkomst, aldus IATP-voorzitter Mark Ritchie op een persconferentie in Genève.

‘De VS mogen zich met recht wereldkampioen noemen.’ Katoen uit de VS wordt aangeboden tegen een prijs die 57 procent onder de kostprijs ligt. Voor tarwe en sojabonen bedraagt het verschil 40 procent, voor maïs 25 procent en voor rijst 20 procent.

Oneerlijke concurrentie

Deze oneerlijke concurrentie is in strijd met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en schadelijk voor eerlijke marktverhoudingen, aldus de studie. Het IATP dringt er bij de WTO op aan exportsubsidies stop te zetten. Ook roept het instituut exporterende landen op geen producten meer onder de kostprijs aan te bieden.

IATP-directeur Sophia Murphy benadrukt dat de goedkope invoerproducten de plaatselijke landbouw in ontwikkelingslanden verlammen. In die landen is landbouw essentieel als exportproduct, om stadsmigratie tegen te gaan en voor de voedselveiligheid.

‘Van Jamaica tot de Filipijnen raken boeren hun waar niet meer op de lokale markt kwijt,’ aldus Murphy. Ook wanneer ontwikkelingslanden landbouwproducten willen uitvoeren, stuiten ze op concurrenten uit het buitenland die hun producten onder de marktprijs aanbieden.

Protest

Het rapport stelt vast dat enkele landen de dumpingpolitiek van de VS niet meer pikken. Brazilië overweegt een klacht voor de geschillencommissie van de WTO over marktverstorende praktijken in de katoenhandel. In 2001 nam Canada voor een korte tijd tegenmaatregelen om de invoer van goedkope maïs uit de VS te stoppen.

Ook de onderhandelingen over de Pan-Amerikaanse Vrijhandelszone (FTAA) lopen vast door het Amerikaanse gebrek aan wil om de landbouwsubsidies en antidumpingmaatregelen af te schaffen. Vorige zomer besloot Washington nog de overheidssubsidies voor landbouwproducten met 80 procent te verhogen.

Het IATP-onderzoek komt op een cruciaal moment in de WTO-onderhandelingen over landbouw (zie ook "Tokio probeert beweging te krijgen in ontwikkelingsronde")

Zie ook artikel:

Reacties