VS verscherpen handelsregels uit angst voor bioterreur

21-10-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De FDA beweert dat terroristische groepen al heel wat onderzoek hebben verricht over de mogelijkheid om voedsel op grote schaal te vergiftigen.

De meldingsplicht is gebaseerd op de Public Health and Bioterrorism Preparedness and Response Act uit 2002. Die geeft de FDA nieuwe bevoegdheden in de strijd tegen organisaties die het op de Amerikaanse voedselvoorraad zouden hebben gemunt.

Ook bedrijven in de Verenigde Staten moeten voldoen aan de nieuwe bepalingen. In totaal krijgen naar schatting 420.000 binnenlandse en buitenlandse bedrijven met de maatregel te maken. Sinds eind vorige week is registratie via internet mogelijk. Minder dan de helft van alle betrokken bedrijven is op de hoogte van de nieuwe regeling. De FDA wil op 28 november 2003 wereldwijd via satellietverbindingen tekst en uitleg geven.

'Geen betere toegang voor arme landen'

Voedselexporteurs naar de VS moeten daar een vertegenwoordiger inhuren die zich dan als importeur of handelsagent moet laten registreren bij de FDA. Elke internationale voedselleverantie over de weg moet tenminste 2 uur voor binnenkomst in de VS worden gemeld. Voor transport door de lucht of via het spoor geldt een minimale termijn van 4 uur en voor scheepsladingen zelfs 8 uur.

Critici stellen dat de maatregel onder meer negatief uitpakt voor kleinschalige producenten en exporteurs in ontwikkelingslanden. Ook Amerikaanse bedrijven die onvervangbare grondstoffen als specerijen invoeren, kunnen op kosten worden gejaagd. Exporteurs zullen geneigd zijn de kosten voor registratie door te berekenen in hun prijzen.

Anuradha Mittal, de directeur van het Institute for Food and Development Policy (roepnaam: Food First) in Californië, verdenkt de Amerikaanse regering van protectionistische intenties. ‘Het is in elk geval duidelijk dat de VS niet van plan zijn de ontwikkelingslanden te helpen betere toegang te geven tot de Amerikaanse markt.’

Ambassadeur Allen Johnson, het hoofd van de afdeling Landbouwonderhandelingen bij de Amerikaanse Handelsvertegenwoordiging, wijst de beschuldiging van protectionisme van de hand. ‘Ik denk dat we bijzondere inspanningen hebben geleverd om ervoor te zorgen dat deze regels geen negatieve uitwerking op de handel hebben.’

Reacties