VS profiteren meest van internetgebruik arme landen

02-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De investeringen en verbindingskosten die nodig zijn voor dat internetverkeer worden vaak wel gedragen door de internetaanbieders uit de landen buiten de VS.

De Amerikaanse telecombedrijven worden op die manier slapend rijk. Hun Amerikaanse klanten hoeven daardoor ook steeds minder te betalen.

Amerikaanse internetgebruikers surfen naar hartenlust op internationale lijnen die door telecomklanten in Europa, Azië en Latijns Amerika worden gefinancierd. Deze ‘digitale ongelijkheid’ kwam uitgebreid aan bod op de laatste ITU-conferentie in Rio de Janeiro.

De onevenwichtigheid in cyberspace zal waarschijnlijk binnen afzienbare tijd afnemen.

Maar dat zal voor de meeste ontwikkelingslanden in Azië en Latijns Amerika nog wel ettelijke jaren duren, verwacht de ITU. Bij gebrek aan krachtige servers en snelle verbindingen tussen de knooppunten van hun informatica-infrastructuur, verloopt zelfs het grootste deel van hun nationale computerverkeer via de VS.

Amerikaanse zekerheid
Internetaanbieders en portaalwebsites uit die landen kiezen nog steeds voor de zekerheid en de snelheid die de Amerikaanse basisinfrastructuur of backbone biedt. Ook al jaagt dat hun kosten flink op.

Sinds enkele jaren is de situatie anders in Japan en de grote Europese landen. Daar maakt de informatie die naar een klant in eigen land of regio worden verzonden, niet langer een internationale omweg.

Ook Brazilië heeft al een stevige backbone-infrastructuur op poten gezet die lokale internetcommunicatie kan dragen. Maar omdat alle grote zoekmachines in de VS staan en daar ook nog altijd veruit de meeste informatie op het web wordt gezet, surfen er ook vanuit Brazilië veel meer internauten naar de VS dan omgekeerd.

Volgens Carlos Alfonso, een Braziliaans computerexpert, is het dataverkeer van de VS naar Brazilië vijf keer groter dan omgekeerd. ‘Alle informatiesnelwegen leiden naar de VS. Europa is te ver achter om binnen afzienbare tijd een alternatief te bieden,’ meent Alfonso.

'Door de ongelijkheid in cyberspace betalen bijna alle landen telecommunicatiekosten aan de VS,' zegt Roberto Blois, de vice-secretaris-generaal van de ITU.

Voor industrielanden vallen die kosten wel mee, want de internettarieven zijn laag en technologische vernieuwingen drukken de kosten steeds meer. Maar ontwikkelingslanden met nog relatief weinig internetgebruikers fronsen de wenkbrauwen over de internationale telecommunicatiefacturen.

Die ongelijkheid zou de ontwikkeling van het internet in de armere delen van Latijns Amerika kunnen afremmen. Het medium in de VS al nog sneller en goedkoper worden.

Volgens Alfonso moet de plaatselijke en niet voor 100 procent benutte telecommunicatie-infrastructuur in Latijns Amerika beter benut worden. Veel meer inbelpunten moeten worden gecreëerd, regionale internetaanbieders gekoppeld en providers moeten minder vlug bezwijken voor de voordelen die het gebruik van de Noord-Amerikaanse infrastructuur biedt.

Tot hiertoe is alleen Brazilië daarin geslaagd, ten koste van zware investeringen en zelfs ook dan met beperkt succes.

Reacties