VS probeert rechtszaak tegen Exxon te verhinderen

07-08-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/OneWorld

De zaak is bij de rechtbank ingediend door elf inwoners van een dorp in de provincie Atjeh die worden vertegenwoordigd door een mensenrechtenorganisatie. Volgens de dorpelingen heeft door Exxon Mobil ingehuurd personeel zich in de jaren negentig schuldig gemaakt aan moord, martelingen en verkrachtingen. Het zou gaan om werknemers die waren belast met de beveiliging van een gasveld van de onderneming.

De Amerikaanse overheid probeert de zaak echter tegen te houden. De regering heeft de rechtbank die zich over de kwestie moet buigen dinsdag verteld dat de belangen van de VS in Indonesië op het spel staan als het tot een rechtszaak komt.

"Het ministerie van Buitenlandse Zaken meent dat behandeling van deze zaak een potentieel negatief effect kan hebben op een aantal belangrijke belangen van de VS in Indonesië, waaronder de voortdurende strijd tegen internationaal terrorisme", aldus een woordvoerder van het departement. Volgens het ministerie zou de zaak bovendien de onderhandelingen tussen de Indonesische regering en Amerikaanse bedrijven die in dat land willen investeren, kunnen schaden.

Reacties