VS openen grenzen voor Afrikaanse producten

19-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

De producten van meer dan 70 landen in sub-Sahara Afrika, Midden-Amerika en de Cariben krijgen toegang tot de Amerikaanse markt. Het gaat vooral om de export van textiel.

Volgens het Witte Huis zal nieuwe regelgeving de arme landen miljarden dollars opleveren en helpen hun economieën te hervormen. Na het mislukken van de Handelstop in Seattle is dit voor Clinton een succes.

Niet alle textiel mag overigens de VS binnen. Zodra er Europees of Aziatische garen in is verwerkt gelden weer quota. Alleen de armste landen, 42 van de 48 in sub-Sahara Afrika, krijgen vier jaar lang geen restricties opgelegd.

Op dit moment exporteren landen in sub-Sahara Afrika voor 575 miljoen gulden aan Afrikaans textiel naar de VS. Dat kan volgens het Witte Huis tegen 2008 zijn opgelopen tot bijna 10 miljard gulden.

Midden-Amerikaanse en Caribische landen kunnen eveneens vrijuit kleding naar de VS exporteren, mits gemaakt Amerikaanse materiaal. Is de textiel in de eigen regio gemaakt dan gelden er restricties.

El Salvador bijvoorbeeld zou door de wet binnen drie, vier jaar honderdduizend nieuwe banen in de textielindustrie creëeren. De export van textiel zal verdrievoudigen, naar bijna 12 miljard dollar, volgens de Salvadoraanse ambassadeur in de VS Rene Leon.

‘Positieve zaak’
Het heeft vijf jaar geduurd voor de Africa Growth and Opportunity Act door het Amerikaanse Congres was. Vorige week nam de Senaat met 77 tegen 19 stemmen de wet aan. Het is de grootste handelswet sinds het Amerikaanse Congres in 1994 zijn goedkeuring gaf aan de oprichting van de Wereldhandelsorganisatie.

Critici vinden de wet niet ver genoeg gaan omdat er een maximum aan de hoeveelheid textiel die Afrikaanse en Midden-Amerikaanse landen naar de VS mogen exporteren. Anderen, zoals de Republikein Jesse Helms, vinden de toegang een bedreiging voor de Amerikaanse textielarbeiders.

‘Het is een hele positieve zaak,’ zegt prof. dr. J. Gunning van de faculteit van Economische Wetenschappen en Econometrie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. ‘Er is altijd tegen die landen gezegd dat ze hun economieën moesten hervormen. Maar ze vroegen zich af waarvoor, want ze konden met hun producten nergens heen.’


Volgens Gunning is de wet ook interessant omdat Afrika voor de VS nu blijkbaar meer is dan een continent van honger en oorlog. ‘De wet is een symbool van die veranderde houding.’


In het kader van het verdrag van Lomé praat Europa al een hele lange tijd over vrijhandel met landen in Afrika, de Cariben en de Stille Oceaan. Maar een gegarandeerde toegang voor producten anders dan de traditionele, zoals koffie en katoen, blijft moeilijk, zegt Gunning. ‘De Verenigde Staten hebben nu een inhaalslag gemaakt.’
Kinderarbeid uitbannen
Zijn er nog addertjes onder het gras? Ja, in ruil voor handelsprivileges eist de Amerikaanse wet van Afrikaanse landen wel de mensenrechten te respecteren en aan bepaalde minimale arbeidsomstandigheden te voldoen. Zo moeten de ergste vormen van kinderarbeid worden uitgebannen.

In de wet staat ook dat de Amerikaanse regering en het bedrijfsleven actiever moeten werken aan de bestrijding van aids in Afrika.

Met de handelswet wordt ook de druk op Europa om Afrikaanse landen vrije toegang tot de markt te verlenen groter. Tot nu toe exporteren landen in Afrika slechts 5 procent van hun producten naar de VS. Het grootste deel gaat naar de voormalige koloniale overheersers in Europa, en met name met Frankrijk.

Maar deskundigen menen dat de nieuwe wet dit handelspatroon aanzienlijk gaat veranderen. Dat zou, zo meldt de Washington Post, Londen, Parijs en Brussel wel eens slapeloze nachten kunnen bezorgen. Want als Afrika meer exporteert naar de VS, zal het met de verdiende dollars ook meer Amerikaanse producten kopen.

Details van de handelswet

Reacties