VS onderhandelen over goedkopere anti-biotica

26-10-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Washington wil van het patent op anti-biotica af, omdat ze het in zeer grote hoeveelheden nodig heeft in de strijd tegen de miltvuurbacterie. Het patent op het medicijn maakt het zeer duur.

Aids-activisten en regeringen van ontwikkelingslanden proberen al enige tijd het patent op anti-aidsmedicijnen te doorbreken, omdat ze onbetaalbaar zijn voor een arme HIV/aids-patiënt. Veel goedkopere kopieën van de medicijnen zijn wel verkrijgbaar, maar de import ervan is - op uitzonderingen na - in strijd met de regels van internationale handel.

Landen zoals Brazilië en India willen die regels versoepelen. Zij willen dat de WTO ‘overheden toestaan maatregelen te nemen die de volksgezondheid beschermen’. Daaronder valt de import van levensreddende, nagemaakte medicijnen.

De regering in Washington is altijd tegen een versoepeling geweest, omdat zij ondergraving van het Trips-verdrag vreest. In dat verdrag zijn afspraken over patenten vastgelegd.

Hypocriet, noemen ontwikkelingslanden het, nu de VS al na een paar anthrax-doden de patentregels willen verbreken. In arme landen lijden tien miljoen mensen aan HIV/aids en andere tropische ziekten en daar hebben de Amerikanen zich nooit zorgen om gemaakt.

‘De VS doen precies wat wij doen,’ zegt Celso Amorim, ambassadeur van Brazilië voor de WTO. ‘Maar voor rijke landen lijkt het anders te zijn.’

Ontwikkelingslanden hopen dat de VS voor de aanvang van de WTO over twee weken in Qatar een duidelijke verklaring afleggen waarin zij zeggen dat geen enkel handelsakkoord arme landen de aanschaf van levensreddende medicijnen in de weg mag leggen.

Het blad The Economist meent dat de Washington flexibeler moet zijn als het gaat om het Trips-verdrag. Het Britse weekblad pleit ervoor landen die geen industriële capaciteit hebben om medicijnen te produceren, de mogelijkheid te geven ze elders te halen.

Reacties