VS: ‘Leden VN-Commissie voor Rechten van de Mens schenden zelf rechten’

01-03-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Op dit moment is Lybië voorzitter van de VN-Commissie. De leden zijn onder andere Zimbabwe, Cuba, Soedan, China en Syrië, landen met een slechte reputatie op het gebied van mensenrechten.

In de Country Reports On Human Rights Practices van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken staat dat de democratische leden van de VN-Commissie samen moeten optrekken om de mensenrenrechten wereldwijd te verbeteren.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in Washington is blij met het rapport, mede omdat geen enkel land gespaard wordt, ook niet de bondgenoten van de Verenigde Staten.

‘Eenzijdig rapport’

Zo worden de Israëlische veiligheidstroepen van serieuze schendingen van de mensenrechten beschuldigd. ‘De troepen hebben buitensporig veel geweld gebruikt tegen Palestijnen en hebben het vaak op civiele doelen gemunt,’ aldus het rapport. De muur die Israel aan het bouwen is wordt echter weer niet genoemd.

Ook Saoedie-Arabie scoort vanwege martelingen in gevangenissen slecht op het respect voor de mensenrechten. En Pakistan en Turkije worden genoemd vanwege de buitengerechtelijke executies en mishandeling en straffeloosheid.

Toch noemt de Amerikaanse afdeling van Amnesty International het rapport te eenzijdig. Directeur William Schulz ziet een alsmaar groter wordende kloof tussen het werkelijke Amerikaanse buitenlandbeleid en wat het land daarover naar buiten toe bericht. Volgens Schulz knijpen de VS juist wel een oogje dicht als het om mensenrechtenschendingen door bondgenoten gaat. Bovendien zullen volgens hem veel landen er eerder voor kiezen harder mee te werken aan de oorlog tegen terrorisme dan te besluiten hun mensenrechtensituatie te verbeteren.

Doden van pasgeboren baby’s

De grootste kritiek in het rapport krijgen China, Cuba en Iran. Het rapport hekelt de arrestaties in China van voorstanders van democratie die via internet hun boodschap uitdragen, en de executies en martelingen in Tibet.

Een andere grote boeman is ook Noord-Korea, met moorden, martelingen, gedwongen abortus en het doden van pasgeboren baby’s, ‘een van de meest onmenselijke regimes ter wereld’.

Het rapport beschuldigt ook Rusland van het manipuleren van verkiezingen, intimideren van politieke tegenstanders en van mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenie.

Country Reports On Human Rights Practices van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken

Reacties