‘VS financieren oorlogsuitgaven met ontwikkelingsgeld’

18-09-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Als het Congres het voorstel van de regering-Bush goedkeurt, zal het totale budget voor de wederopbouw van Afghanistan en Irak 166 miljard dollar bedragen. Daarmee komt het Amerikaanse begrotingstekort op een bedrag van 540 miljard dollar. De VS bereiken daarmee het grootste begrotingstekort ooit.

Voor ontwikkelingslanden kan dat een vermindering betekenen van het toch al lage ontwikkelingsbudget. De VS zijn met amper 0,12 procent van het nationale inkomen ver verwijderd van de door de VN aanbevolen 0,7 procent.

Meer of minder ontwikkelingsgeld?

President Bush beloofde in maart vorig jaar nog het ontwikkelingsbudget te verhogen met een extra 10 miljard dollar. Dat geld zou elk jaar uitgegeven worden via de zogeheten Millennium Challenge Account. Via dit programma krijgt een klein aantal landen meer ontwikkelingsgeld in ruil voor een vrijere markt en democratie.

Daarnaast ondertekende Bush in mei een wet die 15 miljard dollar belooft voor het Amerikaanse noodplan tegen aids. In totaal zou Bush voor 2004 18,8 miljard dollar vragen voor buitenlandse hulp.

Amerikaanse ontwikkelingsorganisaties hebben nu de noodklok geluid. Zij vrezen dat de beloofde ‘historische verhoging’ zal uitblijven. Het Congres kan ook nog sleutelen aan de verhoging van het budget voor de bestrijding van aids.

Catholic Relief Services, een van de verontruste hulporganisaties

Reacties