Vrouwenhandel uit Oost-Europa groeit

26-07-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Door de oorlog op de Balkan is het aantal vrouwen dat als illegale prostituee komt te werken verdrievoudigd. Vaak wanhopig en jong worden zij geronseld met de vooruitzichten op een beter leven in het Westen.

Een groeiend netwerk van smokkelaars brengt de vrouwen van door oorlog getroffen gebieden over de grens van een vreemd land. Niet zelden wordt daar hun paspoort ingenomen waardoor ze met handen en voeten gebonden zijn aan de criminele organisaties.

Dinsdag nog arresteerde de politie in Montenegro twaalf mensen die ervan worden verdacht vrouwen te verkopen voor prostitutie in West-Europa. De vrouwen zouden 450 tot bijna 900 gulden aan de bendes hebben betaald voor hun tocht. Vervolgens zouden zij worden doorverkocht voor meer dan 2200 gulden.

Italië is een van de geliefde bestemmingen voor de criminele organisaties opererend vanuit Oost-Europa. Volgens een Italiaanse priester die werkt in een opvangcentrum voor vrouwen die weten te ontkomen, bestond het probleem anderhalf jaar geleden niet. Volgens hem is de groeiende armoede in Oost-Europa de oorzaak van de plotse toename van illegale prostituees.

Reacties