Vrouwen zijn de meest onderschatte maar beste natuurbeschermers

21-05-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

‘Vrouwen, en met name in ontwikkelingslanden, werken in de frontlinie als het gaat om armoedebestrijding. Ze bewerken het land, irrigeren en houden hun gemeenschap overeind,’ zei UNEP-directeur Klaus Toepfer. ‘In tijden van schaarste zorgen vrouwen voor voldoende voedsel, brandstof en water. Als het even meezit, zijn zij de drijvende kracht achter moestuinen, die tegelijkertijd kleine laboratoria zijn waar planten en kruiden worden onderzocht op hun voedings- of medische waarde.’

UNEP en de nongouvernementele organisatie Women’s Environment and Development Organization presenteerden donderdag op het Permanent Forum for Indigenous People in New York het boek Women and Environment.

Het boek roept op vrouwen meer erkenning te geven voor hun rol als milieubeschermer in de dagelijkse strijd om te overleven. Maar vrouwen zijn in de meeste ontwikkelingslanden tweederangs burgers en hebben een ondergeschikte status ten opzichte van de man. Volgens de UNEP is het hoog tijd dat internationaal én nationaal politiek verantwoordelijken vrouwen ondersteunen door de rechten voor vrouwen zoveel mogelijk gelijk te trekken.

Kostwinnaar

Volgens het boek gaan op het platteland mannen, als hun vee sterft, vaak ergens anders hun heil zoeken. Of ze gooien het bijltje erbij neer en gaan drinken of gokken. Vrouwen daarentegen blijven - ook bij gedwongen verhuizing - samen met hun kinderen zoeken naar voedsel en voedselproducten die zij op naburige markten proberen te verkopen in ruil voor wat geld. Maar al te vaak is de vrouw de enige kostwinnaar.

Women and Environment staat bol van praktijkvoorbeelden en beschrijvingen van bijzondere initiatieven ter illustratie van de rol van vrouwen. Voorbeelden uit Pakistan, Thailand en Sierra Leone onderstrepen bijvoorbeeld de grote kennis die vrouwen verwerven van inheemse vegetatie.

In Kenia was het de Nationale Vrouwenraad die in 1997 de Green Belt Movement oprichtte. Die beweging heeft inmiddels een netwerk van 6000 dorpscrèches tot stand gebracht en het planten geïnitieerd van zo’n 20 miljoen bomen door Kenia om verwoestijning en erosie tegen te gaan. In het zuiden van Mexico hebben vrouwen in hun achtertuinen diverse soorten pluimvee (kippen, eenden, kalkoenen) geteeld en het voor de klimatologische omstandigheden meest geschikte pluimvee geselecteerd en behouden.

color=red>

Milieuprogramma van de VN
Women’s Environment and Development Organization

Reacties